Descoperire de proportii: A fost gasita fosila unui animal jumatate reptila, jumatate mamifer

Joi, 31 Mai 2018, ora 13:41
10798 citiri
Descoperire de proportii: A fost gasita fosila unui animal jumatate reptila, jumatate mamifer
Foto: Twitter/KSL

In statul american Utah, paleontologii au gasit fosila unui animal extrem de ciudat - jumatate reptila, jumatate mamifer. Descoperirea e extrem de importanta pentru ca aduce informatii noi despre stramosii mamiferelor, despre felul in care acestea au evoluat.

Fosila gasita, un craniu, cantareste putin peste un kilogram si are o lungime de 15 centimetri. A fost descoperita de Andrew R.C. Milner, paleontolog, la nord-est de Parcul National Arches din Utah, arata Fox News.

Animalul, care semana cu o pisica, avand insa molari specializati pentru strivirea plantelor, avea blana, insa depunea oua. Specia, una contemporana cu dinozaurii si necunoscuta pana acum, a primit si un nume: Cifelliodon wahkarmoosuch.

"Data fiind aceasta descoperire neasteptata a unui craniu aproape complet, acum putem cunoaste un grup nou de rude ale primelor mamifere", a explicat Adam Huttenlocker, de la Scoala de Medicina Keck, din cadrul Universitatii Southern California, implicat in studiu.

Pana acum se credea ca primele mamifere din Cretacic (145 de milioane in urma - pana acum 66 de milioane de ani) erau similare intre ele din punct de vedere anatomic, neexistand diversitate.

Abia recent s-au gasit dovezi ca vechile rude ale mamiferelor erau impartite pe multe nise: insectivore, ierbivore, carnivore, animale acvatice etc. Practic, erau la fel de multe nise ca in prezent.

Ce intriga insa la aceasta descoperire e faptul ca a fost facuta in Utah, departe de locurile in care sunt gasite de obicei astfel de fosile din Triasic sau Jurassic. In mod normal, ele sunt in Europa, Groenlanda sau Asia, se mai mentioneaza intr-un raport publicat de jurnalul Nature.

Citeste si Surpriza de proportii: S-au gasit fosilele unui dinozaur... cu personalitate

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#jumatate reptila jumatate mamifer, #stramosi mamifere, #animale preistorice, #primele mamifere, #aparitie mamifere , #descoperire
Comentarii
Poza Sulampahar
Sulampahar
rank 4
Au descoperit-o la DNA
Poza rubencano
rubencano
rank 1
mai stiu eu un om jumatate mamifer-jumatate reptila