Descoperirea care a revoluționat istoria Bibliei: Arheologii, impresionați de Manuscrisele de la Marea Moartă VIDEO

Marti, 02 Noiembrie 2021, ora 02:41
57137 citiri
Descoperirea care a revoluționat istoria Bibliei: Arheologii, impresionați de Manuscrisele de la Marea Moartă VIDEO

Oamenii de știință au fost de-a dreptul surprinși, atunci când s-au găsit Manuscrisele de la Marea Moartă, una dintre cele mai mari descoperiri din istoria lumii, care a revoluționat istoria biblică. Astfel, într-o serie de peșteri de la Qumran, beduinii au dat în anul 1947 peste papirusuri care au putut reconstitui evenimentele petrecute în Palestina, între secolul al 4-lea î.Hr. și anul 135 d.Hr.

Manuscrisele de la Marea Moartă au aruncat o nouă lumină asupra apariției creștinismului, al iudaismului și al relației dintre acestea. Mai multe descoperiri au fost făcute și în anii ’50 în vechile peșteri din Cisiordania, iar textele găsite erau depozitate în vase de ceramică sigilate, potrivit Express.

La început, cercetătorii au fost sceptici asupra manuscriselor, dar datarea lor a respins orice acuzație de fals. S-a descoperit că aceste texte străvechi au fost create între secolul al II-lea î.Hr. și secolul I d.Hr., cu mai bine de 2.000 de ani în urmă.

Manuscrisele de la Marea Moartă sunt acum păstrate la Ierusalim și sunt expuse în Muzeul Israel, fiind o colecție extraordinară de 1.000 de documente antice. Un arheolog, Danny Herman, le-a studiat timp de aproape două decenii și a explicat semnificația lor.

”Manuscrisele de la Marea Moartă sunt de departe cea mai importantă descoperire făcută vreodată în aceste locuri. Ele sunt cele mai vechi copii ale Vechiului Testament, pe care omenirea le deține”, a spus arheologul în documentarul ”Secrets Unlocked: The Copper Scroll” al televiziunii Smithsonian.

Pergamentele preced orice alt manuscris al Bibliei ebraice, cu o mie de ani și ne oferă o perspectivă unică asupra modului de viață de dinainte și din timpul vieții lui Iisus Hristos.

La rândul său, un alt expert în studii biblice, profesorul Francesca Stavrakopoulou a vorbit despre Manuscrise la BBC Radio 4. ”Cred că textele ne arată că în timpul lui Iisus Hristos, mișcarea Lui care a crescut în jurul Său a fost doar una dintre numeroasele culte israelite, în care existau tot felul de neliniști legate de relațiile dintre poporul iudeu cu Dumnezeul acestuia și restul lumii.

Descoperire istorică într-un oraș biblic din Israel: Locul sfânt al Apostolilor lui Iisus Hristos, pierdut în timp

În special cu Imperiul Roman. Și, așadar, ideile despre sfârșitul timpurilor și o mare bătălie apocaliptică sau escatologică, venirea unei figuri salvatoare sau a unui Mesia, au fost nu doar comune, ci au fost cu adevărat diverse în manifestările lor”.

Grupul de la Qumran a fost identificat cu multe secte ale iudeilor, din acea vreme. Chiar dacă unui savanți cred că această comunitate care a scris Manuscrisele de la Marea Moartă, ar fi fost din rândul saducheilor sau a zeloților, majoritatea experților din lume consideră, în prezent, că aceste texte au fost create de esenieni.

Descoperirea cercetătorilor europeni care ar putea rescrie legile fizicii: A cincea forță a naturii, ”lovitura secolului” VIDEO

Se crede că grupul esenienilor a fugit sau a fost alungat, în pustiul Iudeei, ca urmare a unei dispute cu liderii preoților din Ierusalim, cu privire la calendarul sacru și la alte chestiuni legale.

Citeste si:
Nicușor Dan explică de ce nu i-a răspuns la telefon prefectului Bucureștiului în seara precedentă grevei STB: ”Se făcuse târziu”
Nicușor Dan explică de ce nu i-a răspuns la telefon prefectului Bucureștiului în seara precedentă grevei STB: ”Se făcuse târziu”
Nicușor Dan, primarul Bucureștiului, a explicat de ce nu i-a răspuns la telefon prefectului Alexandra Văcaru în seara precedentă grevei STB. Nicușor Dan susține că i-a văzut apelul,...
Irina Tănase, fosta iubită a lui Liviu Dragnea, a ajuns în fața procurorilor DNA
Irina Tănase, fosta iubită a lui Liviu Dragnea, a ajuns în fața procurorilor DNA
Fosta iubită a lui Liviu Dragnea, Irina Tănase, a fost chemată la sediul Direcției Naționale Anticorupție (DNA), vineri dimineață, 21 ianuarie. ”Discuțiile” cu procurorii DNA au...