Descoperire neasteptata printre zidurile cazinoului Constanta: Au fost gasite schite ascunse de detinuti in 1950

Sambata, 02 Mai 2020, ora 21:43
23098 citiri
Descoperire neasteptata printre zidurile cazinoului Constanta: Au fost gasite schite ascunse de detinuti in 1950
Foto: Wikimedia Commons

Specialisti din Germania si Austria testeaza probe de tencuiala pentru ca materialele folosite la refacerea simbolului Constantei, Cazinoul, sa fie de cea mai buna calitate, a informat sambata administratia locala.

De asemenea, restauratorii Cazinoului au gasit printre zidurile cladirii schite ce ar fi fost ascunse de detinutii care au lucrat la renovarea acestuia in anii 1950.

Potrivit arhitectului Radu Cornescu, lucrarile vor incepe la fatade si vor lucra mai multe echipe, fiind montate pana in prezent schelele.

"Proiectele au ajuns aici, echipele sunt pe pozitii, iar lucrarile de restaurare incep cu fatadele. O echipa de experti, specializati in cladiri monument istoric clasa A, a testat tencuielile iar probe de parament, tencuiala, finisaje si ornamente au fost trimise in laboratoare din Austria si Germania pentru a se stabili exact ce fel materiale trebuie folosite la restaurare. Asteptam rezultatele. Aici vor fi utilizate cele mai bune materiale cu o calitate si o compozitie care sa respecte toate normele actuale, inclusiv rezistenta la cutremure de gradul 7-8 si la aerul sarat al marii.

Aici vor lucra mai multe echipe. Prima echipa a montat schelele pe toate cele 4 fatade, a doua echipa se ocupa cu organizarea de santier, urmeaza echipele care vor executa lucrarile de instalatii electrice, sanitare, termice, instalatii de ventilatie", a declarat Cornescu, citat intr-un comunicat de presa, el fiind desemnat de municipalitate sa supravegheze desfasurarea lucrarilor.

Potrivit arhitectului, totul va fi refacut in concordanta cu proiectului original.

"Echipele de restauratori au gasit printre ziduri, schite ascunse cel mai probabil de detinutii care au lucrat la renovarea Cazinoului in anii 1950. In interior exista si o scara construita dupa anul 1986 si aceasta va fi desfiintata pentru ca nu s-a respectat stilul Art Nouveau si a astupat fatada Cazinoului, cea dinspre mare. Eu, ca si reprezentant al Primariei Municipiului Constanta, am discutat cu proiectantul si am decis sa demolam scara si sa o refacem cu detaliile din 1910", a mentionat Radu Cornescu.

De asemenea, potrivit comunicatului, vor avea loc remodelari ale spatiilor interioare, astfel incat aceasta cladire sa functioneze mai mult pe partea de cultura. In interiorul Cazinoului va exista si o expozitie permanenta cu istoria acestei cladiri. Dupa ce se va lucra la partea de rezistenta si arhitectura, vor fi realizate picturi murale si va fi adus un mobilier de epoca, creat dupa modelele de acum 100 de ani.

Coordonatorul lucrarilor de renovare a Cazinoului, inginerul Marius Stan, a mentionat ca in prezent se executa lucrari de demolare a elementelor introduse ulterior constructiei initiale.

"In acest moment se executa lucrari de demolare si desfacere a elementelor introduse ulterior constructiei initiale, pentru a aduce fatada la forma originala din 1910. Vor fi efectuate recompartimentari, conform autorizatiei de construire emisa de Primaria Constanta, pentru functiunile noi pe care le va avea Cazinoul. La ultima restaurare au fost introduse elemente care nu corespund si acestea vor trebui desfiintate", a spus inginerul.

Dupa finalizarea lucrarilor de reabilitare, care vor dura aproximativ 24 de luni, Cazinoul din Constanta va fi redat circuitului public.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#restaurare cazinou constanta, #cazinou constanta ziduri, #Cazinou Constanta reabilitat , #descoperire