Descoperire istorică a fizicienilor de la Harvard: O nouă stare a materiei, nemaivăzută pe Pământ VIDEO

Sambata, 04 Decembrie 2021, ora 01:32
53973 citiri
Descoperire istorică a fizicienilor de la Harvard: O nouă stare a materiei, nemaivăzută pe Pământ VIDEO
Particule cuantice descoperite la Harvard FOTO: Popsci

O echipă de oameni de știință de la Universitatea Harvard din Statele Unite a reușit să facă o descoperire extraordinară, într-un experiment care a demonstrat existența unei noi stări a materiei, nemaivăzută până acum pe planeta noastră. Aceasta este denumită ”lichid cu spin cuantic” și contrar numelui, nu are nimic de-a face cu lichidele pe care le vedem zi de zi, cum ar fi apa.

În schimb, este vorba despre niște magneți care nu îngheață niciodată și despre felul în care electronii din ei se rotesc, potrivit The Harvard Gazette.

În anul 1973, fizicianul Philip W. Anderson a teoretizat existența unei noi stări a materiei, a ”lichidului cu spin cuantic”, dar nimeni până acum nu reușise s-o demonstreze și practic.

Echipa de cercetători formată dintr-un grup de fizicieni de la Universitatea Harvard, Massachusetts Institute of Technology și Universitatea Innsbruck din Austria a reușit să transpună teoria într-un experiment real, într-un simulator cuantic, iar lucrarea a fost publicată în revista Science.

Un faimos fizician britanic trimite un avertisment lumii: ”Sfârșitul timpului este inevitabil” VIDEO

Diferitele proprietăți ale lichidelor cu spin cuantic au aplicații promițătoare, care pot fi utilizate pentru a dezvolta tehnologiile cuantice, cum ar fi supraconductorii de înaltă temperatură și calculatoarele cuantice, conform Phys.

”Este un moment foarte special în domeniul fizicii. Puteți într-adevăr să atingeți, să mișcați și să împingeți această stare exotică a materiei și s-o manipulați, pentru a-i înțelege proprietățile.

Este o nouă stare a materiei, pe care oamenii nu au mai putut-o observa niciodată”, a spus Mikhail Lukin, profesor de fizică și co-director în cadrul Inițiativei cuantice de la Harvard.

Fenomen astronomic invizibil observat pentru prima dată în istorie. Ar putea schimba legile fizicii VIDEO

”Acesta este un vis în calculul cuantic. Învățarea creării și utilizării unor astfel de qubiți topologici ar reprezenta un pas major către realizarea calculatoarelor cuantice”, a spus Giulia Semeghini, cercetător la centrul Harvard-Max Planck.

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

Orban, despre colaborarea pentru alegerile locale: "Am discutat de principiu să ne unim forţele unde e benefic"
Orban, despre colaborarea pentru alegerile locale: "Am discutat de principiu să ne unim forţele unde e benefic"
Preşedintele Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a afirmat duminică, 25 februarie, la Ploieşti, referindu-se la colaborarea partidelor care formează Dreapta Unită la alegerile locale, că încă nu...
Ludovic Orban spune că România e în mare pericol: „Există două mafii care deţin puterea astăzi”
Ludovic Orban spune că România e în mare pericol: „Există două mafii care deţin puterea astăzi”
Preşedintele Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a declarat duminică, 25 februarie, la Ploieşti, că România "este prost condusă" şi se află într-un mare pericol. Politicianul susține că...
#descoperire, #noua stare materie descoperita, #particule cuantice, #descoperire fizica, #stare materie, #Harvard , #descoperire