Descoperire rara: Nava medievala gasita pe fundul Dunarii

Joi, 13 Septembrie 2012, ora 10:04

   

Descoperire rara: Nava medievala gasita pe fundul Dunarii
Arheologii unguri au descoperit epava unei nave medievale pe fundul fluviului Dunarea, la Tahitotfalu, o localitate situata la aproximativ 29 de kilometri nord de Budapesta. Primele date arata ca nava are o lungime de 12 metri si o latime de 3.

Epava este partial ingropata in noroi in apropierea malului Dunarii, potrivit LiveScience.

Potrivit lui Attila Toth, de la Oficiul National al Patrimoniului Cultural din Ungaria, accidentele pe Dunare erau foarte dese, fluviul fiind unul periculos.

Cel mai mare fluviu din Europa Centrala, Dunarea, a fost legatura dintre Ungaria si Imperiul german din Evul Mediu si intre Vest si Imperiul Bizantin din sud. Pe Dunare se facea comert, dar fluviul servea si ca traseu al fortelor militare.

"Curentul si vizibilitatea redusa fac cercetarile de pe Dunare extrem de dificile. Dar descoperirea arata promitator. Noi banuim ca epava este intacta".

Un vas medieval a fost gasit in interiorul epavei. "Credem ca intreaga incarcatura s-ar putea gasi pe epava", a declarat Toth.

Desi s-au scufundat numeroase nave pe fluviu, doar cateva au fost scoase la suprafata pana in prezent. Arheologii spera sa inceapa prima faza a sapaturilor pentru recuperarea navei anul viitor.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 4102 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor