Descoperire senzationala in lumea fizicii: "Mama" particulei lui Dumnezeu

Marti, 09 Septembrie 2014, ora 12:35
7239 citiri
Descoperire senzationala in lumea fizicii: "Mama" particulei lui Dumnezeu
Foto: Boston

In anul 2012 fizicienii de la acceleratorul de particule Large Hadron Collider al CERN din Geneva au descoperit bosonul Higgs. Acum, oamenii de stiinta de la Universitatea din Tokyo au descoperit "mama particulei lui Dumnezeu" in supraconductori.

Cercetatorii au observat pentru prima data o ruda - un "var" - teoretica a bosonului Higgs, una care a inspirat vanatoarea de cateva decenii a particulei evazive, potrivit Times of India.

Campul Higgs are proprietatea de a da altor particule masa prin incetinirea miscarii lor in vidul spatiului. Particula, care a fost propusa pentru prima data in anii '60, a aparut in cele din urma la CERN in 2012.

Ideea a fost imprumutata de la comportamentul fotonilor in supraconductori, metale care, atunci cand se racesc la temperaturi foarte scazute, permit electronilor sa se deplaseze fara rezistenta.

Aproape de temperatura de zero grade Kelvin (-273 grade Celsius), vibratiile sunt aranjate in materialul supraconductor, astfel incat incetinesc perechea de fotoni care se deplaseaza prin acesta, transformand lumina ca si cum ar avea masa.

Acest efect este strans legat de ideea lui Higgs, fiind "de fapt mama particulei descoperite" in 2012, potrivit lui Raymond Volkas de la Universitatea Melbourne din Australia.

"Aceste vibratii sunt echivalentul matematic al particulei Higgs", a spus Ryo Shimano de la Universitatea din Tokyo, conducatorul echipei care a facut noua descoperire.

Versiunea din supraconductor explica masa virtuala a luminii din acesta, in timp ce campul Higgs al particulei fizice descrie masa bosonilor W si Z din vid.

Stephen Hawking avertizeaza: Particula lui Dumnezeu poate distruge Universul

Fizicienii s-au asteptat ca un efect similar particulei Higgs sa apara in toti supraconductorii, deoarece sunt responsabili de proprietatea lor caracteristica - rezistenta electrica zero.

Pentru a gasi acest efect intr-un supraconductor, Shimano si colegii sai au "zguduit" cu violenta supraconductorul cu ajutorul unui impuls scurt de lumina.

Ei au creat primul supraconductor Higgs anul trecut, iar acum i-au studiat proprietatile sale pentru a demonstra ca, potrivit principiilor matematicii, acesta se comporta aproape la fel cu particulele fizice Higgs.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Piedone vorbește despre un complot în favoarea lui Nicuşor Dan: ”Nu mă întoarce nimeni înapoi”
Piedone vorbește despre un complot în favoarea lui Nicuşor Dan: ”Nu mă întoarce nimeni înapoi”
Cristian Popescu Piedone (PUSL), candidat la funcţia de primar al Capitalei, a infirmat, din nou, marţi, 23 aprilie, zvonurile referitoare la o posibilă retragerea a sa din cursa electorală şi...
Sebastian Burduja, candidatul PNL la Primăria Capitalei: ”Bucureștenii să nu mai fie forțați să aleagă răul cel mai mic"
Sebastian Burduja, candidatul PNL la Primăria Capitalei: ”Bucureștenii să nu mai fie forțați să aleagă răul cel mai mic"
Candidatul liberal la Primăria Capitalei, anunțat odată cu retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursă, vrea să propună „un model liberal de administrație”. Sebastian Burduja, liderul...
#descoperire mama particulei Dumnezeu, #descoperire mama bosonului Higgs, #mama particulei Dumnezeu supraconductori , #descoperire