Descoperire senzationala: Pe o planeta s-a detectat apa

Joi, 23 Ianuarie 2014, ora 15:52
5686 citiri
Descoperire senzationala: Pe o planeta s-a detectat apa

Pe planeta pitica Ceres, unul dintre cele mai interesante obiecte din sistemul solar, s-a facut o descoperire uimitoare: s-au detectat vapori de apa care tasnesc din suprafata neobisnuita, acoperita cu gheata.

Aceasta descoperire ridica intrebarea daca planeta ar putea gazdui viata, relateaza Reuters.

Folosind telescopul spatial in infrarosu Herschel al Agentiei Spatiale Europene, cercetatorii au observat nori de vapori de apa, in mod periodic, pe planeta Ceres, cel mai mare obiect din centura de asteroizi care se afla intre planetele Marte si Jupiter.

Descoperirea vine la doar un an inainte de sosirea sondei Dawn a NASA in apropierea planetei Ceres, un corp sferic cu diametrul de 949 de kilometri, care este mai mic decat o treime din marimea Lunii.

"Aceasta este prima data cand vaporii de apa au fost detectati in mod cert pe Ceres sau pe alt corp din centura de asteroizi si avem dovada ca Ceres are o suprafata inghetata si o atmosfera", a spus Michael Kuppers de la Agentia Spatiala Europeana din Spania.

Intrebarea la care incearca sa raspunda cercetatorii in prezent este ce inseamna aceasta descoperire in contextul vietii.

Se presupune ca vaporii de apa apar atunci cand Soarele incalzeste parti ale suprafetei de gheata.

O alta ipoteza este ca pe Ceres ar exista apa lichida sub suprafata inghetata, iar vaporii ar iesi din gheizere si vulcani de gheata.

Gheizere au fost reperate si pe Enceladus, una dintre lunile planetei gigantice Saturn.

Ceres a fost detectata in anul 1801, cu mai mult de un secol inainte de faimoasa descoperire a plantei pitice Pluto. Acest loc este unul dintre putinele zone din sistemul solar, in afara Pamantului, unde s-a gasit cu certitudine apa.

Citeste si:
Paznicul Constituției și judecata cu dublă măsură
Paznicul Constituției și judecata cu dublă măsură
Citim deseori în presă că partidele de dreapta nu au reușit să aibă o Curte Constituțională care să le fie „favorabilă“. Curtea Constituțională a României este din nou în...
Marcel Boloș, numit ministru al Cercetării. Klaus Iohannis a semnat decretul
Marcel Boloș, numit ministru al Cercetării. Klaus Iohannis a semnat decretul
Preşedintele Klaus Iohannis a semnat vineri, 28 ianuarie, decretul privind numirea lui Marcel Boloş în funcţia de ministru al Cercetării, Inovării şi Digitalizării, a informat...