Descoperire stiintifica majora: Bacteria care mananca plasticul

Sambata, 12 Martie 2016, ora 12:11
6968 citiri
Descoperire stiintifica majora: Bacteria care mananca plasticul
Foto: Arhiva Hepta.ro

Un tip de bacterie care, practic, "mananca" si descompune plasticul a fost identificata de o echipa de oameni de stiinta de la universitatea din orasul japonez Kyoto.

Autorii descoperirii sunt de parere ca aceasta poate oferi o noua viziune asupra procesului de reciclare a materialelor plastice, total diferita de cea actuala, care nu este o reala reciclare, constand doar in topirea obiectelor din plastic si transformarea lor in alte materiale plastice, mai dure, potrivit unui studiu publicat in revista Science, informeaza EFE.

Botezata Ideonella sakaiensis, bacteria a fost identificata dupa 5 ani de cercetari ale unor probe prelevate din gropi de deseuri de plastic. Este in stare sa descompuna polietilenotereftalatul, cunoscut in general ca PET, materialul plastic cel mai comun si cel mai rezistent, utilizat la o ampla gama de produse, de la sticle pana la haine.

Numai in 2013, la nivel mondial, s-au produs 56 de milioane de tone de PET, care nu este biodegradabil, ceea ce creeaza o dificila problema in termeni de protectie a mediului inconjurator.

Conform testelor de laborator, noua bacterie distruge aproape in intregime, in interval de sase saptamani, o pelicula subtire de PET, aflata la 30 de grade Celsius.

Situatie alarmanta: Mai mult plastic decat pesti in oceane - Ce e de facut (Video)

De fapt, bacteria genereaza o enzima, ISF6_4831, care, in contact cu apa, provoaca o reactie chimica in urma careia materialul plastic se descompune intr-o substanta intermediara, care poate fi inghitita de bacterie.

In acel moment, o a doua enzima, ISF6_0224, divide substanta intermediara in doi compusi de baza: etilenglicol si acid tereftalic, substantele din care se fabrica PET-ul, explica ziarul spaniol El Pais.

Cercetatorii japonezi au gasit in ADN-ul bacteriei si gena care genereaza enzimele si au reusit sa produca noi cantitati de enzime cu care au demonstrat ca se poate degrada PET-ul.

Eveniment Quarterly Report

Ce spune Marcel Ciolacu despre o candidatură la alegerile prezidențiale de anul viitor. Provocarea pe care o are în prezent
Ce spune Marcel Ciolacu despre o candidatură la alegerile prezidențiale de anul viitor. Provocarea pe care o are în prezent
Prim-ministrul Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, a declarat că nu ştie ce va face legat de o candidatură a sa la alegerile prezidenţiale de anul viitor, subliniind că provocarea pe care o are...
Marcel Ciolacu exclude USL 2. „Exista un duşman, Traian Băsescu. Eu nu am duşmani în politică”
Marcel Ciolacu exclude USL 2. „Exista un duşman, Traian Băsescu. Eu nu am duşmani în politică”
Liderul PSD Marcel Ciolacu a precizat că exclude crearea unui nou USL şi a adăugat că Uniunea Social-Liberală a fost creată deoarece exista un duşman atunci, respectiv Traian Băsescu....
#bacteria mananca plastic, #bacterie distruge plastic, #bacterie reciclare plastic, #descoperire reciclare plastic , #descoperire