Descoperire uimitoare, ce ar putea schimba ce stim despre civilizatia Maya

Sambata, 12 Mai 2012, ora 11:09
9071 citiri
Descoperire uimitoare, ce ar putea schimba ce stim despre civilizatia Maya
Foto: subtire

O descoperire surprinzatoare efectuata de catre oamenii de stiinta americani la Xultun, in Guatemala, ar putea schimba istoria uneia dintre cele mai avansate si misterioase culturi a lumii, civilizatia Maya. Pe peretii unei cladiri au fost gasite texte vechi scrise cu hieroglife, ce reprezinta ciclurile lunare, precum si calendarul mayas.

Pe 21 iulie 1561, o multime de fermieri indigeni dadeau foc in piata orasului Mani din Mexic la zeci de carti ale civilizatiei Maya. Aceste texte scrise reprezentau cunostintele acumulate de secole, din domeniul stiintei si al matematicii, de catre mayasi, informeaza Science Mag.

Au urmat si alte acte similare de distrugere a sute de manuscrise ale civilizatiei Maya. Un singur codice mayas a supravietuit pana in zilele noastre.

Acum, o echipa de cercetatori americani a descoperit un mic tezaur de texte vechi Maya intr-un loc surprinzator. William Saturno, arheolog la Universitatea din Boston si colegii sai au anuntat ca au gasit tabele astronomice Maya si alte texte pictate si gravate pe zidurile unei cladiri vechi de 1.200 de ani, aflate la Xultun, un sit istoric din Guatemala.

Tabelele astronomice nou descoperite sunt cu cel putin 500 de ani mai vechi decat cele pastrate in Codicele Maya, oferind cercetatorilor o noua imagine a civilizatiei Maya.

"Cred ca suntem cu totii uimiti de aceasta descoperire", a spus Stephen Houston, arheolog la Universitatea Brown.

Sapaturile arheologice au relevat trei pereti intregi ai unei camere dintr-un complex rezidential. Zidurile au fost pictate cu figure umane, care includ si un rege Maya, precum si coloane de numere verticale scrise cu hieroglife mayase.

Echipa a scanat toate picturile si numerele descoperite si a trimis imaginile lui David Stuat de la Univeristatea Texas din Austin, care este specializat in studierea inscriptiilor mayase.

Din analiza lui Stuart reiese ca pe cinci coloane numerice, scrise cu hieroglife de catre scribii Maya, sunt inregistrate datele ciclurilor lunare.

Aceste simboluri despre Luna sunt similare cu notatiile astronomice din "Tabelul eclipsei" din Codicele de la Dresda, o carte Maya care se gaseste intr-un muzeu german.

Alte grupuri de numere descoperite par sa insemne ciclurile Calendarului Mayas, in care sunt figurate planetele Venus si Marte.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#descoperire mayasa uimitoare Guatemala, #descoperire texte mayase vechi, #descoperire hieroglife mayase, #descoperire calendarul civilizatiei Maya , #descoperire
Comentarii
V
valencia
rank 1