Descoperire uimitoare in interiorul Lunii: Schimba istoria si viitorul Pamantului

Vineri, 08 August 2014, ora 22:20
16547 citiri
Descoperire uimitoare in interiorul Lunii: Schimba istoria si viitorul Pamantului
Foto: Daily Mail

Oamenii de stiinta care au folosit experimentele seismice ale misiunii Apollo si informatii de la sonda spatiala japoneza Selene au facut o descoperire uimitoare in interiorul Lunii. Ei au prezentat dovezi ca in jurul miezului Lunii exista un strat lichid fierbinte.

Cercetatorii de la Beijing sustin ca gravitatia Pamantului este mentinuta datorita acestui strat topit din interiorul Lunii, potrivit Daily Mail.

Rezultatele cercetarilor sugereaza faptul ca miezul Lunii nu s-a racit si este inca in miscare.

Multa vreme s-a crezut ca Luna este o lume stearpa, dezolanta, care nu face altceva decat sa orbiteze in jurul Pamantului.

Dar acum, cercetatorii afirma ca satelitul natural al Pamantului nu este doar o bucata de roca lipsita de viata, ci una care are un strat lichid fierbinte in jurul nucleului sau.

Daca este adevarat, studiul arata ca Luna este mult mai activa decat s-a crezut si ea ar putea avea implicatii importante pentru istoria Pamantului.

Orice doua corpuri de pe o orbita din spatiu au un efect gravitational unul asupra celuilalt si cum orbita nu este una perfect circulara, forta de gravitatie variaza in functie de apropierea sau departarea dintre ele.

Cum a putut ramane un strat interior al Lunii fierbinte, atata vreme?

Efectul este foarte vizibil pe Lunile lui Jupiter, precum Io. Iar efectele sunt evidente si pe Pamant, unde marile si oceanele sunt supuse mareelor, zi de zi, din cauza gravitatiei Lunii.

Echipa internationala de cercetatori a fost condusa de dr. Yuji Harada de Institutul de Stiinte Planetare din cadrul Universitatii de Geostiinte din China.

Descoperirea a fost facuta prin compararea deformatiei Lunii, masurata cu precizie de sonda spatiala Selene, dar si de alte sonde.

Cercetatorii spun ca rezultatele ofera o sansa de a reconsidera modul in care au evoluat atat Pamantul, cat si Luna - si continua sa evolueze - de la nasterea lor prin influenta reciproca.

"Eu cred ca rezultatele cercetarilor noastre au generat noi intrebari. De exemplu, cum se poate ca o parte din mantaua Lunii sa se mentina intr-o stare topita pentru o perioada lunga de timp?

Pentru a raspunde la acesta intrebare, am dori sa investigam in continuare structura interna si mecanismul care genereaza caldura din interiorul Lunii", a spus dr. Harada.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
În timpul vizitei sale în Qatar, premierul Marcel Ciolacu a fost protagonistul unei gafe rușinoase, în timp ce lăuda grandoarea Campionatului Mondial de Fotbal găzduit de țara asiatică în...
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandalul a avut loc în localitatea sibiană Brădeni. Candidatul PSD la primărie, Dan Braga, a filmat mai multe clipuri video în curțile familiei actualului edil, fără, însă, a primi...
#descoperire interiorul Lunii, #descoperire strat fierbinte Luna, #Luna influenteaza gravitatia Pamantului , #descoperire