Descoperire uimitoare: Sta ascuns de milioane de ani in adancul Pamantului, dar acum a fost gasit

Vineri, 14 Martie 2014, ora 12:06
9418 citiri
Descoperire uimitoare: Sta ascuns de milioane de ani in adancul Pamantului, dar acum a fost gasit
Foto: Vice

Un expert de la Universitatea Alberta a ajuns la o concluzie extraordinara in urma descoperirii unei pietre pretioase, care provine din adancul Pamantului.

Cercetatorul a stabilit ca la peste 400 de kilometri adancime, in mantaua Terrei, exista un ocean urias, cat toate apele de la suprafata Pamantului.

Specialistul in diamante Graham Pearson a gasit o bucata de cristal de trei milimetri, aparent fara valoare, intr-un diamant maro, ce a fost descoperit la Mato Grosso, Brazilia, potrivit Vice.

In acest diamant, el si echipa sa au gasit o piatra pretioasa denumita ringwoodite, un cristal foarte rar care nu a fost vazut pana acum decat in compozitia meteoritilor. Niciodata nu s-a descoperit un asemenea esantion care sa provina din mantaua Pamantului.

Cercetatorii au descoperit ca 1,5% din greutatea cristalului ringowoodite era formata din apa. Aceasta apa a trebuit sa ajunga acolo intr-un fel, iar oamenii de stiinta au stabilit, in urma unor analize, ca in adancul Pamantului exista un rezervor urias de apa.

Descoperirea "confirma previziunile experimentelor de inalta presiune din laborator, aceasta dovedind faptul ca un rezervor imens de apa, cat toate oceanele de la suprafata Terrei este ascuns in mantaua Pamantului", conform analizei lui Pearson, a spus Hans Keppler de la Universitatea Bayreuth din Germania.

Scoarta terestra ajunge la adancimi de aproximativ 100 de kilometri. De acolo, mantaua superioara ocupa inca 300 de kilometri. Intre aceasta si mantaua inferioara este zona de unde provine bucata de cristal ringwoodite gasita, o arie aflata la o adancime intre 410 si 660 de kilometri sub suprafata Pamantului, denumita "zona de tranzitie".

Dar cum a putut ajunge acea bucata de cristal, care provine de la cel putin 410 kilometri adancime, in albia unui rau din Brazilia? Potrivit lui Keppler se presupune ca o eruptie vulcanica a aruncat-o la suprafata Pamantului.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#ocean descoperit Pamant, #descoperire ocean mantaua pamantului, #descoperire cristal rar , #descoperire
Comentarii