Descoperire unica: tabel de calcul vechi de 2.300 de ani

Miercuri, 08 Ianuarie 2014, ora 09:41
5249 citiri
Descoperire unica: tabel de calcul vechi de 2.300 de ani

Oamenii de stiinta de la Universitatea Tsinghua din Beijing au facut o descoperire unica in istoria Chinei. Neobisnuita descoperire reprezinta cel mai vechi tabel de multiplicare zecimal. Oamenii de stiinta estimeaza ca artefactul are 2.300 de ani.

Din mai multe fragmente dintr-o colectie veche de benzi de bambus, istoricii au pus cap la cap, obtinand ceea ce spun ei ca este cel mai vechi tabel de multiplicare in baza 10 din lume, relateaza Scientific American.

Cu cinci ani in urma, Universitatea Tsinghua a primit o donatie de aproximativ 2.500 de benzi de bambus, care proveneau, cel mai probabil, dintr-un vechi mormant. Datarea cu carbon a artefactelor a scos la iveala faptul ca acestea datau aproximativ din anul 305 i.Hr., din timpul statelor beligerante, inainte de unificarea Chinei.

"21 de benzi de bambus s-au dovedit a fi un tabel de multiplicare", "un calculator vechi", a spus Feng Lisheng, istoric de la Universitatea Tsinghua.

Tabelul era o matrice ce ajuta utilizatorii sa multiplice orice intreg sau jumatate intre 0,5 si 99,5. Cercetatorii banuiesc ca aceasta tabla a inmultirii era folosita pentru a calcula suprafete de teren, productia agricola si valoarea impozitelor.

"O astfel de matrice de multiplicare elaborata este absolut unica in istoria Chinei. Descoperirea este de un interes extraordinar. Este cel mai vechi artefact din lume al unui tabel de multiplicare zecimal", a spus Joseph Dauben, un istoric de la City University din New York.

Citeste si:
Doi păpușari și o marionetă
Doi păpușari și o marionetă
Deși domnul Cîțu spune că toate opțiunile sunt pe masă, în realitate, singura opțiune, până în acest moment, pe care cel care a provocat criza prelungită în care România se zbate ar...
Deputatul Ionel Dancă şi-a dat demisia din grupul parlamentar PNL. ”Nu voi vota niciodată un Guvern cu PSD”
Deputatul Ionel Dancă şi-a dat demisia din grupul parlamentar PNL. ”Nu voi vota niciodată un Guvern cu PSD”
Fostul purtător de cuvânt al PNL în Guvernul Orban, Ionel Dancă, și-a dat demisia joi, 28 octombrie, din grupul parlamentar liberal. El este al patrulea liberal care părăseşte grupul PNL,...
Sursa: Ziare.com