Doua insule uriase, descoperite in Oceanul Indian

Marti, 15 Noiembrie 2011, ora 10:59
5658 citiri
Doua insule uriase, descoperite in Oceanul Indian
Foto: Sydney

Oamenii de stiinta au descoperit doua insule uriase, scufundate in Oceanul Indian, la vest de orasul Perth din Australia.

Insulele, care sunt de dimensiunea Tasmaniei, erau candva o parte din supercontinentul Gondwana si se afla in prezent la 1,5 kilometri sub apa, informeaza Herald Sun. Cercetatorii de la universitatile Sydney, Macquarie si Tasmania sustin ca insulele au fost odata deasupra apei si faceau parte din uscatul care se intindea intre India si Australia.

Ei au facut descoperirea in timpul cartografierii zonei Perth Abyssal Plain, de pe fundul oceanului.

"Datele obtinute in aceasta calatorie ar putea schimba semnificativ intelegerea noastra asupra modului in care India, Australia si Antarctica s-au desprins din continentul Gondwana", a spus geologul Joanne Whittaker, de la Universitatea din Sydney.

Oamenii de stiinta au revenit la Perth zilele trecute, dupa ce au efectuat o expeditie de trei saptamani, la bordul navei Southern Surveyor.

"Ne-am asteptat sa vedem roci obisnuite, precum cele de bazalt, dar am fost surprinsi sa gasim roci continentale de granit, gneiss si gresie.

O analiza detaliata a mostrelor de roci luate in timpul calatoriei ne va spune ce varsta au acestea si modul in care au fost plasate in vechiul continent Gondwana", a declarat seful expeditiei, dr. Simon Willaims.

Insulele, numite "micro-continente", s-au format atunci cand India a inceput sa se desprinda de Australia, acum aproximativ 130 de milioane de ani, in cursul perioadei cretacice, cand dinozaurii strabateau Pamantul.

"Insulele scufundate, cartografiate in timpul expeditiei, au fost odata la nivelul marii, inainte de a se fi scufundat", a spus Whittaker.

#descoperire insule scufundate perth, #insule scufundate oceanul indian, #insule scufundate continentul gondwana, #insule scufundate perioada cretacica , #descoperire
Comentarii
Poza deniutz333
deniutz333
rank 2
astept rezultatele studiului peste 50 de ani