Dupa 90 de ani, lexiconul asirian e gata. Ne va dezvalui el enigmele trecutului?

Duminica, 26 Iunie 2011, ora 14:38
2569 citiri
Dupa 90 de ani, lexiconul asirian e gata. Ne va dezvalui el enigmele trecutului?

Pentru un savant, pasiunea n-are limite. In anul 1921, pasiunea americanului James Henry Breasted, fondatorul Institutului Oriental al Universitatii din Chicago era sa elaboreze un lexicon asirian, pe baza tablitelor din lut ars si din piatra, pe care le studiase.

Initiatorul nu si-a vazut visul cu ochii

Tablitele proveneau din perioade diferite, incepand cu anul 2500 i.Hr si pana in anul 100 d.Hr. Programul prevedea nu numai descifrarea cuvintelor scrise cu caractere cuneiforme, dar si intelegerea istoriei, literaturii si religiei popoarelor din Mesopotamia, scrie NKJ.

Un singur lucru nu putea prevede pogramul: cat va dura o asemenea munca de Sisif, pe care cercetatorul si-a impus-o singur, cu toata hotararea.

Studiase temeinic limba akkadiana, ceea ce ii permitea sa patrunda in tainele limbajelor folosite de cioplitorii tablitelor.

Sansa lexiconului proiectat este ca, dupa disparitia celui care l-a initiat, au aparut alti cercetatori, care s-au aplecat cu aceeasi daruire asupra lucrarii. Breasted n-a reusit sa-si termine lucrarea si sa-si vada visul implinit, dar a lasat-o altora.

Continuatorii muncii de Sisif

A preluat-o arheologul Robert Biggs, un alt pasionat in descoperirea trecutului, care si-a exprimat pasiunea in urmatorii termeni:

"Te cuprinde emotia, cand cureti noroiul pietrificat de pe placuta si descoperi mesajul unui necunoscut, demult disparut, care exprima bucuria ca i s-a nascut un copil sau solicita de la un alt necunoscut imprumutul necesar ca sa-si culeaga recolta".

Timp de 90 de ani, arheologii din Chicago au intocmit milioane de fise, pentru sistematizarea celor 28.000 de cuvinte care alcatuiesc astazi lexiconul.

In prezent, lucrarea a ajuns la sfarsit, prin efortul final al cercetatoarei Martha Roth, care o preluase in 1979 si a ajuns sa finalizeze in 2011 lexiconul inceput in 1921, dupa ce ea insasi a muncit la el 32 de ani incheiati.

Lexiconul nu este destinat marelui public. Rolul lui este sa puna in mana specialistilor un nou instrument de lucru, capabil sa descifreze tainele vechilor inscrisuri, unde se ascund multe enigme ale trecutului.

Au zburat stramosii nostri in cosmos?

Poate cel mai impresionant dintre toate inscrisurile Mesopotamiei este faimoasa epopee a lui Ghilgamesh, eroul care descrie, acum peste 4 milenii, o calatorie cosmica.

Povestea lui Ghilgamesh este cunoscuta, dar neinteleasa. Din cate s-a descifrat pana in prezent, el a parasit Pamantul, intr-un misterios vehicul, care pare sa semene cu o nava cosmica moderna, si din care privea, prin hublou, cum se indeparteaza Terra, vazand cam ce au vazut si cosmonautii contemporani noua.

Toti cercetatorii au cazut de acord ca asemenea descrieri nu pot fi rodul fanteziei, dar, in acelasi timp, nu pot accepta ideea unui vehicul cosmic intr-o vreme cand abia se inventase roata.

N-ar fi exclus ca noul lexicon sa permita o intelegere mai adanca a textelor antice, atat de confuze.

Poate ne mai trebuie putin ca sa intelegem fenoene invaluite in ceata, ca zborurile cosmice, potopul, turnul Babel, si inca multe altele, pe care nu indrazneste nimeni sa le confirme ca realitati, dar nici sa le infirme ca povesti.

Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
#elaborare lexicon asirian, #poveste Ghilgames , #descoperire