Egipt: Ramasitele unui templu antic, descoperite intr-un oras scufundat (Foto)

Marti, 30 Iulie 2019, ora 22:01
4818 citiri
Egipt: Ramasitele unui templu antic, descoperite intr-un oras scufundat (Foto)
Foto: Captura Twitter/ @AncientD

Ramasitele unui templu si numeroase artefacte, printre care bijuterii de aur, monede si piesa lipsa dintr-o ambarcatiune ceremoniala, au fost descoperite de scafandrii in Heracleion, un oras scufundat din Egiptul Antic, a anuntat Ministerul Antichitatilor din Egipt.

Heracleion, numit dupa legendarul Hercule, despre care locuitorii orasului antic credeau ca a vizitat aceasta asezare, a fost o metropola plina de viata la apogeul sau, scrie Live Science.

Orasul a fost cladit in preajma secolului al VIII-lea i.Hr. pe marginea Nilului, in apropiere de Marea Mediterana, iar in unul dintre templele sale a fost incoronata Cleopatra. Insa, in urma cu aproximativ 1.500 de ani, orasul a fost acoperit de ape. Ruinele sale se afla in prezent la o adancime de 45 de metri.

De la descoperirea sa, in anul 2000, Heracleion (cunoscut si sub numele Thonis) si-a dezvaluit treptat secretele.

In ultimele doua luni, in urma excavatiilor, arheologii au descoperit ramasitele unui templu de mari dimensiuni, inclusiv coloanele sale de piatra, si urmele unui templu grecesc, mai mic, ingropat sub un strat de un metru de sedimente, a anuntat ministerul.

Echipa de arheologi egipteni si europeni este condusa de Franck Goddio, specialist in arheologie subacvatica, cel care a descoperit Heracleion, in urma cu 19 ani.

Grupul de experti a utilizat un instrument de scanare care a transmis imagini cu artefactele aflate pe fundul apei si cu cele ingropate sub sedimente.

Dupa ce, in timpul excavatiilor precedente, arheologii au descoperit 75 de ambarcatiuni, niciuna dintre acestea nefiind insa intacta, instrumentul utilizat recent a scos la iveala un fragment care este piesa lipsa a ambarcatiunii catalogata cu numarul 61, utilizata in scopuri ceremoniale, se arata intr-un comunicat emis de Ministerul Antichitatilor. Dupa ce arheologii au pus cap la cap fragmentele ambarcatiunii 61, s-a constatat ca aceasta avea 13 metri lungime si 5 metri latime.

In ambarcatiune au fost gasite mici comori - monede de bronz si de aur, dar si bijuterii. Monedele de bronz descoperite in Heracleion dateaza din timpul regelui Ptolemeu al II-lea, care s-a aflat la putere in perioada 283 - 246 i.Hr.

De asemenea, echipa de arheologi a descoperit obiecte de olarit datand din secolele al III-lea si al IV-lea i.Hr., a notat ministerul.

Specialistii au analizat si sit-ul scufundat Canopus care, ca si Heracleion, se afla in Golful Abu Qir (Abukir) din Alexandria.

In Canopus, arheologii au descoperit un complex de cladiri antice care extind amprenta orasului cu circa un kilometru. Totodata, aici au fost gasite monede din perioada ptolemeica si bizantina, inele si cercei, dar si ramasitele unui port antic.

Toate artefactele descoperite in Canopus indica faptul ca si acesta a fost un oras efervescent, din secolul al IV-lea i.Hr. pana in perioada islamica.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#templu antic descoperit Egipt, #oras scufundat Egipt templu , #descoperire