Experimentul care uimește lumea fizicii: Fuziunea nucleară record de 10 trilioane de kilowați VIDEO

Vineri, 20 August 2021, ora 04:00
15232 citiri
Experimentul care uimește lumea fizicii: Fuziunea nucleară record de 10 trilioane de kilowați VIDEO
Fuziunea nucleară record obținută într-un laborator american FOTO: BBC

Oameni de știință de la Laboratorul național Lawrence Livermore din California, Statele Unite au reușit un experiment extraordinar, creând o fuziune nucleară gigantică record de 10 trilioane de KW.

Cercetătorii au concentrat 192 de lasere uriașe de la instalația National Ignition Facility (NIF) pe o capsulă de mărimea unui bob de mazăre, rezultând o eliberare de 1,3 megajouli de energie în 100 de trilionimi (1 trilionime = 0, 000 000 000 001 sau1 x 10 la puterea minus 12 -n.a.) de secundă, aproximtiv 10% din energia luminii solare, care lovește Pământul în fiecare moment, potrivit Live Science.

Experții au anunțat că au reușit să ajungă la aproximativ 70% din energia pe care capsula (care conține deuteriu și tritiu) a absorbit-o de la lasere. Fizicienii speră că într-o zi vor ajunge la punctul de echilibru sau punctul de ”aprindere”, unde se degajă energie în proporție de 100% sau chiar mai mult.

Experimentul efectuat pe 8 august a produs 1,3 megajouli (MJ) de energie, randamentul oibținut acum fiind de opt ori mai mare decât recordul anterior, stabilit în primăvara anului 2021 de NIF și de 25 de ori mai mare decât cel din 2018, scrie BBC.

Invenția minune care va revoluționa înalta tehnologie: Noul material mai dur decât diamantul VIDEO

”Acesta este un progres uriaș pentru fuziunea nucleară și pentru întreaga comunitate a oamenilor de știință”, a declarat Debbie Callahan, fizician la Laboratorul Lawrence Livermore din Statele Unite.

Cercetătorii de la NIF cred că au realizat acum ceva care a fost numit ”arderea plasmei”, în care reacțiile în sine oferă căldură pentru mai multă fuziune.

Energia nucleară existentă se bazează pe un proces numit fisiune, în care un element chimic greu este divizat pentru a produce altele mai ușoare. În schimb, fuziunea reprezintă procesul în care sunt combinate două elemente chimice ușoare pentru a produce unul greu.

Fenomenul invizibil din Oceanul Atlantic: Ar putea fi fatal vieții de pe Pământ VIDEO

Energia obținută de 1,35 MJ reprezintă aproximativ energia cinetică a unei mașini care se deplasează cu 160 de kiloemtri pe oră, scrie Yahoo.

Citește și:
Descoperire neobișnuită în Rusia făcută de experții francezi: A reînviat miraculos după 50.000 de ani ieșind din adormire
Descoperire neobișnuită în Rusia făcută de experții francezi: A reînviat miraculos după 50.000 de ani ieșind din adormire
Oamenii de știință de la Centrul Național de cercetări științifice din Franța, care au efectuat analize ample în Siberia, Rusia, au rămas uimiți de descoperirea făcută în permafrostul...
Îl va mai susține USR pe Nicușor Dan la Primăria Capitalei? Răspunsul oferit de deputatul Claudiu Năsui
Îl va mai susține USR pe Nicușor Dan la Primăria Capitalei? Răspunsul oferit de deputatul Claudiu Năsui
Deputatul USR Claudiu Năsui a declarat marţi în emisiunea Talk News de la Profit News TV, despre susţinerea lui Nicuşor Dan pentru un nou mandat la Primăria Capitalei, că, în 2023, partidul...