Descoperire legată de interiorul Pământului, anunțată de Oxford: Ingredientul secret al vieții de pe Pământ VIDEO

Joi, 09 Decembrie 2021, ora 02:00
17564 citiri
Descoperire legată de interiorul Pământului, anunțată de Oxford: Ingredientul secret al vieții de pe Pământ VIDEO

Oamenii de știință de la Universitatea Oxford, Marea Britanie, au făcut o descoperire extraordinară privind înțelegerea modului în care a început viața pe Pământ. Astfel cercetătorii au constatat că un ingredient secret, care a contribuit crucial la evoluția vieții este fierul, el fiind prezent și în interiorul Terrei, în zona denumită mantaua planetei.

Experții au stabilit că în primele zile ale existenței Pământului, care s-a format în urmă cu 4,54 de miliarde de ani, o mulțime de fier geologic a fost prezentă, în special în mantaua și crusta Terrei, potrivit Science Alert.

Fierul solid situat aici, a fost probabil ”însămânțat” de meteoriți proveniți din spațiul cosmic și, deoarece acest material se putea dizolva în oceanele antice, fierul era abundent și în mediul marin.

În urma Marelui Eveniment de oxidare (GOE), de acum 2,4 miliarde de ani, însă, condițiile au început să se schimbe. Fierul solubil a început să crească foarte puțin în cantitate, iar competiția pentru această substanță între celule a sporit.

Prin urmare, formele de viață primitive de pe Pământ au ”învățat” să recicleze fierul din celulele moarte, să ”fure” fier din cele vii sau să trăiască într-o altă celulă, pentru a rămâne în viață, apreciază cercetătorii.

”Infectarea, prădarea și endosimbioza sunt toate comportamente care schimbă concentrația de fier de la sursele naturale la alte forme de viață, iar fiecare dintre cele trei poate evolua în celelalte, în timp”, au explicat experții de la Universitatea Oxford.

Misterioasa cutie neagră a Pământului, pentru sfârșitul lumii: Monolitul indestructibil unicat apărut pe planeta noastră VIDEO

Există organisme pe Pământ, care nu au nevoie de fier?

Conform studiului, oceanele Pământului și-au pierdut cea mai mare parte din fierul lor solubil din cauza creșterii oxigenului atmoisferic. Când apa și fierul solid interacționează în prezența oxigenului, fierul se oxidează rapid, ceea ce face ca el să fie mai greu de folosit de organismele vii.

Potrivit echipei de la Oxford, cantitatea de fier din mantaua Pământului, situată între adâncimea de 660 și 2.900 de kilometri față de scoarța terestră– un strat de rocă silicată între crustă și miezul exterior – se crede că a fost ”stabilizată”, în urmă cu aproximativ 4,5 miliarde de ani.

Descoperire istorică a fizicienilor de la Harvard: O nouă stare a materiei, nemaivăzută pe Pământ VIDEO

Cercetătorii susțin că nevoia de fier pe Pământ a constituit un motor al evoluției și dezvoltarea ulterioară a organismelor capabile să-și procure fier, atunci când resursele sunt reduse, poate fi un proces rar.

Trebuie specificat faptul că și astăzi, fierul este un element necesar pentru aproape toată viața de pe Pământ, iar sângele oamenilor este plin de fier. Este ceea ce permite celulelor să simtă oxigenul, să genereze energie, să reproducă AND-ul și să prezinte gene. Pe planeta noastră sunt doar două organisme cunoscute (anumite bacterii), care nu au nevoie de acest metal, pentru a supraviețui.

Citeste si:
Florin Cîțu anunță investiții masive în Vrancea: ”Vom reduce decalajul de dezvoltare dintre această zonă şi alte regiuni”
Florin Cîțu anunță investiții masive în Vrancea: ”Vom reduce decalajul de dezvoltare dintre această zonă şi alte regiuni”
Preşedintele PNL, Florin Cîţu, a declarat luni, 24 ianuarie, că toate unităţile administrativ-teritoriale (UAT) din Vrancea vor beneficia de investiţii majore care vor reduce decalajul de...
George Simion promite să arate lumii cum este cu adevărat România: ”Să arătăm oamenilor că suntem altceva, ca popor”
George Simion promite să arate lumii cum este cu adevărat România: ”Să arătăm oamenilor că suntem altceva, ca popor”
Copreședintele AUR, George Simion, s-a întâlnit luni, 24 ianuarie, cu simpatizanţii ajunși în Piaţa Unirii din Foșcani. Acesta a transmis, de Ziua Unirii Principatelor Române, că partidul...