Forme necunoscute de viata, posibil cele mai vechi de pe Terra, sub gheata Antarcticii?

Miercuri, 11 Septembrie 2013, ora 18:13
3540 citiri
Forme necunoscute de viata, posibil cele mai vechi de pe Terra, sub gheata Antarcticii?
Foto: TG Daily

Un grup de oameni de stiinta de la British Antarctic Survey a facut o descoperire uimitoare sub stratul de gheata dintr-un lac subglaciar din Antarctica. De aproape o suta de mii de ani, intr-un mediu rece si intunecat, acolo exista forme de viata.

Dovezile au fost gasite in sedimentele subglaciare ale lacului Hodgson din Antarctica, potrivit TG Daily.

Cercetarile s-au desfasurat pe lacul Hodgson, care a fost acoperit cu mai mult de 400 de metri de gheata de la sfarsitul ultimei ere glaciare. Acum se crede ca lacul glaciar este acoperit cu un strat de doar 3-4 metri de gheata.

Forajul in gheata a presupus tehnici curate de strapungere, iar probele au fost luate din sedimentele lacului, care are o adancime de 93 de metri, o lungime de 1,5 kilometri si o latime de 1,5 kilometri.

Malul de pe fundul lacului, o caspula a timpului

Lacul era considerat un mediu ostil pentru orice forma de viata, dar straturile de mal din adancime reprezinta o capsula a timpului, capabila sa pastreze ADN-ul unor microbi care au trait acolo de milenii.

S-au descoperit organisme care dateaza probabil de aproape 100.000 de ani. "Surprinzatoare este biomasa mare si diversitatea de microorganisme. Este pentru prima data cand au fost identificati microbi care traiesc in sedimentele lacului subglaciar din Antarctica, indicand faptul ca viata poate exista, si posibil prospera, in medii pe care le-am considerat extreme", a spus David Pearce, de la British Antarctic Survey.

"Faptul ca aceste organisme au supravietuit intr-un mediu unic ar putea insemna ca s-au dezvoltat in moduri unice, putand duce la descoperiri interesante pentru noi. Aceasta este o etapa de cercetare initiala si acum trebuie sa facem mai multe investigatii ale acestor forme de viata", a explicat Pearce.

Capabile sa supravietuiasca in lipsa oxigenului

Bacteriile descoperite in sedimente sunt capabile sa ramana in viata atat in prezenta oxigenului, cat si in afara acestuia. O secventa ADN a fost legata de cele mai vechi organisme cunoscute pe Pamant, iar alte parti de ADN, in proportie de 23%, nu au mai fost descrise pana acum pe Terra.

Multe dintre speciile descoperite sunt susceptibile a fi noi pentru stiinta. Cercetatorii cred ca organismele care traiesc in lacurile subglaciare ar putea oferi indicii despre modul in care viata ar exista pe alte planete.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#descoperire lac subglaciar Antarctica, #forme viata descoperite Antarctica, #descoperire lacul Hodgson Antarctica, #cele mai vechi forme viata, #forme noi viata lac Antarctica , #descoperire