Hawking da un verdict dur: Aceasta descoperire ar putea insemna sfarsitul omenirii

Sambata, 03 Mai 2014, ora 13:26
25979 citiri
Hawking da un verdict dur: Aceasta descoperire ar putea insemna sfarsitul omenirii

Noul film "Transcendence", lansat recent, prezinta inteligenta artificiala si viziuni conflictuale ale viitorului omenirii.

Cunoscutul fizician Stephen Hawking, impreuna cu alti cercetatori, prezic faptul ca descoperirea intelegentei artificiale ar putea insemna sfarsitul civilizatiei umane.

Este tentant sa respingi notiunea masinilor extrem de inteligente, considerandu-le doar ceva de domeniul science-fiction. Dar aceasta ar fi o greseala care are potentialul de a fi cea mai grava din istoria lumii, sustin patru cunoscuti oameni de stiinta, in publicatia britanica The Independent.

Cercetarea inteligentei artificiale (IA) progreseaza rapid in prezent. Recentele inventii precum automobilele conduse fara sofer sau asistentii digitali personali Siri, Google Now sau Cortana sunt doar simptome ale cursei inarmarilor IT, finantate cu investitii fara precedent.

Beneficiile potentiale sunt imense; tot ce are civilizatia de oferit este un produs al inteligentei umane; nu putem prezice ceea ce am putea realiza atunci cand aceasta inteligenta ar fi amplificata de instrumente care sunt capabile de IA.

Din pacate, ar putea fi ultimul eveniment din istoria omenirii, daca nu invatam cum sa evitam riscurile. Pe termen scurt, armatele lumii pregatesc sisteme autonome de arme care pot alege si distruge obiective.

ONU si Human Rights Watch au pledat pentru un tratat care sa interzica astfel de arme. Pe termen mediu, asa cum au subliniat Erik Brynjolfsson si Andrew McAfee in cartea "The Second Machine Age", inteligenta artificiala poate aduce economiei noastre multa bogatie.

Ne confruntam cu posibile beneficii si riscuri incalculabile in viitor. Noi toti ar trebui sa ne intrebam ce putem face acum pentru a imbunatati sansele de a obtine beneficii si de a evita riscurile.

Fizicianul Stephen Hawking este director de cercetare la Cambridge, Stuart Russel profesor in stiinta computerelor la Universitatea California, Max Tegmark profesor de fizica la Massachusetts Institute of Tehnology, iar Franz Wilczek profesor la MIT si laureat al premiului Nobel pentru fizica.

Citeste si:
Dominic Fritz, acuzat de fostul primar, Nicolae Robu: ”Minciunile ating deja cote patologice. Voi prezenta documente”
Dominic Fritz, acuzat de fostul primar, Nicolae Robu: ”Minciunile ating deja cote patologice. Voi prezenta documente”
Fostul primar al municipiului Timişoara Nicolae Robu a declarat joi, 17 ianuarie, că actualul edil, Dominic Fritz, a a minţit când a susţinut că are de plătit peste 50 milioane lei, facturi...
Prima vizită a unui oficial OCDE la București. Întrevederi cu Klaus Iohannis și Nicolae Ciucă
Prima vizită a unui oficial OCDE la București. Întrevederi cu Klaus Iohannis și Nicolae Ciucă
Secretarul general al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), Mathias Cormann, efectuează, vineri, o vizită oficială la Bucureşti. Secretarul general al OCDE va fi...