Ziare.com

Maslinii din Gradina Ghetsimani, printre cei mai vechi arbori din lume

de Diana Robu
Luni, 22 Octombrie 2012, ora 09:25

   

Maslinii din Gradina Ghetsimani, printre cei mai vechi arbori din lume
Maslinii din Gradina Ghetsimani, locul in care crestinii cred ca Iisus s-a rugat inainte sa fie rastignit, au o vechime de cel putin 900 de ani, conform unui studiu recent.

Rezultatele unor teste realizate de cercetatorii italieni arata totusi ca maslinii s-ar putea sa fie altii decat cei sub care s-a adapostit Iisus atunci cand s-a rugat si, mai tarziu, cand a fost tradat de Iuda, pentru ca acesti arbori au capacitatea ca, dupa ce au fost taiati, sa rasara din nou din aceeasi radacina, noteaza Reuters.

"Nu putem inlatura ipoteza ca au fost supusi unui process de reintinerire atunci cand au incetat sa mai fie productivi sau cand s-au uscat", a declarat profesorul Antonio Cimato, coordonatorul studiului.

Cercetatorul a prezentat rezultatele studiului colegilor sai de la National Research Council of Italy Trees, Timber Institute si alte cateva universitati de prestigiu, vineri, la Roma.

"Dar dati-mi voie sa adaug: plante cu o varsta mai mare decat maslinii in cauza nu sunt citate in literatura noastra stiintifica. Maslinii la care fac referire sunt printre cei mai batrani copaci din lume", a mentionat Cimato.

Datarea cu carbon, facuta pe opt mostre recoltate de la cele mai vechi parti ale trunchiurilor maslinilor din Gradina Ghetsimani, a relevat ca trei dintre acestea proveneau din anii 1092, 1116, respectiv 1198.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 3749 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Mi se pareau mai vechi

Dupa ce i-am vazut la fata locului mi se pareau mai vechi.Totusi conform declaratiei coordonatorului echipei de cercetare, Antonio Climato,acesta mai lasa o posibila varianta."Datarea lor a demonstrat ca provin din jurul anului 1100 dupa Hristos, dar o parte din radacini au cu siguranță o varsta mai mare."Gradina a fost reproiectata de către cruciați, intre anii 1150 și 1170, si s-a intervenit asupra ei pentru recuperarea măslinilor din prezent.

Aici au fost plantati butașii unui singur copac care deja exista pe teren, dupa cum procedeaza si in prezent gradinarii palestinieni.
Conform AFP, intr-o conferință de presă, "custodele" Țarii Sfinte", franciscanul Pierbattista Pizzaballa a subliniat faptul că Ghetsimani constituie obiectul unor "studii stiintifice" realizate "de cei mai buni experți din lume", ca toate locurile in care Hristos a trăit, conform Evangheliei.

Conform declaratiei luate de France Presse, acesti copaci sunt "martori ai credinței inrădăcinate" și ca si acești copaci, prima comunitate creștină, in ciuda obstacolelor și persecuțiilor, supraviețuiește, viguroasa", subliniind valoarea simbolică a descoperirii, mai informeaza LONews, in exclusivitate pentru Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor