Meteoriti de origine necunoscuta, descoperiti in Antarctica

Vineri, 14 Martie 2008, ora 19:10
3940 citiri
Meteoriti de origine necunoscuta, descoperiti in Antarctica

O pereche de meteoriti de origine necunoscuta a fost descoperita in Antarctica, transmite site-ul 70south.com/news.

Meteoritii fac parte dintr-o categorie speciala, conform ipotezelor dezbatute la o importanta conferinta pe teme spatiale. Studii ale rocilor extraterestre au evidentiat caracteristici care le disting de restul meteoritilor cunoscuti pana acum.

In prezent, cercetatorii analizeaza provenienta acestora si au luat in discutie planeta Venus ca origine, insa in acest moment pare putin probabil.

Pana acum, nimeni nu a gasit o asemenea roca, probabil din cauza dificultatii de a scapa din atmosfera foarte densa si de gravitatia puternica a planetei Venus. Mai multi cercetatori propun teoria cum ca meteoritii "antarctici" s-au desprins dintr-o sursa necunoscuta de asteroizi, inainte de a se prabusi pe Pamant.

Meteoritii sunt mult mai vechi decat cea mai mare parte a suprafetei planetei Venus, fapt ce tinde s-o excluda ca sursa.

Perechea de meteoriti, cunoscuti ca GRA 06128 si GRA 06129, a fost descoperita in regiunea Graves-Nunataks a Antarcticii, in 2006. Pietrele ruginii in forma de dala au sfidat clasificarile existente, nepotrivindu-se in nicio categorie de meteoriti.

Elementele distinctive au fost evidentiate de analize ale structurii lor minerale si ale proportiilor diferitelor forme ale oxigenului prezente in ei.

"Familia de categorii a meteoritilor creste constant, la fel ca un arbore genealogic uman, cand se inmultesc ramificatiile, incepi sa vezi legaturile intre ele", a declarat dr. Caroline Smith, custode al sectiei de meteoriti la Muzeul de Istorie Naturala din Londra.

Rocile spatiale de la Graves-Nunataks au in comun o serie de caracteristici cu alta categorie de meteoriti rari, cunoscuti ca brachiniti. Insa exista si diferente prea mari, pentru a le include in aceasta categorie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#roci, #meteorit, #Antarctica , #descoperire