Misterele anului 2012: Papirusul "sotiei" lui Iisus si caseta lui Iona (I) (Video)

Vineri, 28 Decembrie 2012, ora 21:22
8435 citiri
Misterele anului 2012: Papirusul "sotiei" lui Iisus si caseta lui Iona (I) (Video)
Foto: Nowtheendbegins

Dintre vechile mistere care au fost dezvaluite in anul 2012, amintim papirusul ce sustine ca Iisus a fost casatorit si osuarul lui Iona din Ierusalim, care ar putea fi prima dovada a crestinismului din timpul Mantuitorului.

Anul 2012 a fost anul controverselor legate de sfarsitul calendarului mayas, de pretinsul papirus al "sotiei" lui Iisus, dar si al casetei de oase a primilor crestini, potrivit NBC News.

Misterul papirusul despre "sotia" lui Iisus

Istoricul Karen Regele, cercetator la Universitatea Harvard, a produs senzatie in luna septembrie 2012, cand a dezvaluit un vechi papirus, care il citeaza pe Iisus care vorbeste despre "sotia mea".

Aceasta descoperire a starnit o furtuna de intrebari despre originile papirusului, iar Vaticanul a sugerat ca acest text controversat a fost falsificat. Cei mai multi experti care au analizat textul sunt sceptici.

Revista The Harvard Theological nu va mai publica in ianuarie 2013 un articol stiintific despre papirusul in discutie, iar un purtator de cuvant al publicatiei a comunicat faptul ca testele privind autenticitatea documentului nu au fost finalizate.

Canalul de televiziune Smithsonian nu a mai difuzat un documentar despre acest papirus pana la aflarea rezultatelor testelor.

Statutul acestui mister: In asteptare.

Misterul osuarului lui Iona din Ierusalim

In luna februarie 2012, cercetatorii au anuntat ca au folosit o camera de filmat robot pentru studierea unui osuar dintr-un mormant subteran din Ierusalim. Ei au afirmat ca aceasta caseta a fost gravata cu imaginea unui peste, ca o aluzie la Iona si la inviere.

Concluziile lor au fost ca inscriptiile reprezinta o dovada ca primii crestini au fost ingropati in acest mormant, dar scepticii au contestat acesta interpretare. Oare imaginea descoperita arata intr-adevar un peste sau este un turn sau o urna?

Controversa a fost alimentata si de faptul ca echipa ce a descoperit "osuarul Iona" s-a aflat si in spatele dezbaterii privind "mormantul lui Iisus", de acum cativa ani.

Rezultatele controversei sunt inca in litigiu. Unul dintre cercetatori este James Tabor, de la Universitatea Charlotte din Carolina de Nord. El afirma ca unii experti au spus, in particular, ca sunt de acord cu interpretarea lui, dar sunt reticenti sa vorbeasca din cauza polemicii din jurul rapoartelor originale.

Un alt expert, James Charlesworth de la Seminarul Teologic Princeton, sustine ca: "Ceea ce avem cu adevarat nevoie este sa intram in acel mormant si sa aducem aceste osuare afara".

Tabor recunoaste ca sunt necesare mai multe dovezi.

Statutul misterului: In asteptare.

Visit NBCNews.com for breaking news, world news, and news about the economy

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#mistere neelucidate 2012 video, #papirusul sotiei Iisus video, #osuarul Iona descoperit Ierusalim, #prima dovada crestinismului , #descoperire