Ziare.com

Misteriosul mecanism Antikythera - antica inventie ce a uimit lumea (Video)

Sambata, 09 Iunie 2012, ora 22:57

   

Misteriosul mecanism Antikythera - antica inventie ce a uimit lumea (Video)
Misteriosul mecanism Antikythera ramane una dintre cele mai fabuloase descoperiri ale lumii, construit acum peste 2.100 de ani. Uimitoarea inventie a civilizatiei grecesti reprezinta cel mai complex calculator stiintific antic.

Desi poate parea o poveste SF, totusi misteriosul mecanism Antikythera este real, fiind un exemplu al unui calculator stiintific, dar care a fost construit intre anii 150 si 100 i.Hr., potrivit Universe Today.

A fost atat de avansat, incat nimic atat de complex nu a mai fost realizat pana in secolul al XIV-lea. Mecanismul Antikythera a fost pierdut de lume timp de secole. Dispozitivul a fost salvat in anul 1900 dintr-o epava a unei nave, care se indrepta spre Roma si care s-a gasit pe fundul Marii Mediterane, intre Creta si insula Antikythera.

Ideea ca acest lucru ar putea fi un ceas astronomic a fost respinsa, dupa descoperire, ca fiind ceva fantastic. Dar in anul 1951, mecanismul a fost studiat de catre istoricul britanic Derek de Solla Price.

Pana in prezent, 82 de fragmente au fost reconstituite din ceea ce este considerat cel mai vechi calculator astronomic cunoscut. Mecanismul este realizat din bronz si contine 30 de roti dintate, desi se pare ca a avut 72 initial.

Fiecare rotita a fost facuta manual si toate au intre 15 si 223 de dinti triunghiulari, care au reprezentat cheia descoperirii functiilor variate ale mecanismului. Acesta s-a bazat pe teoriile astronomice si matematice concepute de catre greci.

Construirea lui ar putea fi atribuita astronomului Hipparchus sau faimosului matematician grec Arhimede. De ce a fost construit sau pentru cine nu este cunoscut.

Fata principala a mecanismului arata cele 365 de zile ale calendarului egiptean si semnele zodiacale grecesti. Cadranul a avut probabil trei indicatoare, care aratau data si pozitiile Soarelui si a Lunii, in timp ce un mecanism separat prezenta fazele Lunii si cele 5 planete clasice ale sistemului nostru solar: Mercur, Marte, Venus, Jupiter si Saturn.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 7172 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Curiozități din trecut.

Că au existat culturi necunoscute și o tehnică demnă de secolul XIX, mai trebue spus ? Poate că civilizații intregi au dispărut in negura vremii,poate că religiile ne ascund multe surprize !

 

Astrolab

Nimic spectaculos!E un ..astrolab.A fost folosit din antichitate pana in 1750(wikipedia).Daca e sa amestecam si numele lui Arhimede,atunci calculul integral cu sigurantza trebuie amintit;inventat cu secole inaintea lui Newton si Leibnitz.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor