Misterul din miezul Pamantului - o sfera de foc, care se topeste?

Joi, 19 Mai 2011, ora 21:37
10546 citiri
Misterul din miezul Pamantului - o sfera de foc, care se topeste?
Foto: Wikispaces

Oamenii de stiinta au comunicat faptul ca miezul Pamantului este o sfera de dimensiunile Lunii si ca aceasta se gaseste intr-un proces simultan de topire si de inghetare.

Miezul interior al Pamantului se topeste si ingheata in acelasi timp, datorita circulatiei caldurii din mantaua de roca de deasupra, se arata intr-un nou studiu realizat de Universitatile din Leeds, San Diego si Institutul de Tehnologie din India, potrivit ScienceDaily.

Rezultatele publicate in revista Nature, din 19 mai, ne-ar putea ajuta sa intelegem cum este format miezul interior al Pamantului si modul cum actioneaza in exterior, precum un geodinam, care genereaza campul magnetic terestru.

"Originile campului magnetic al Pamantului raman un mister pentru oamenii de stiinta. Nu putem merge sa colectam mostre din centrul Pamantului, asa ca trebuie sa ne bazam pe masuratorile de la suprafata si modelele realizate pe calculator, care ne spun ce se intampla in miezul Pamantului", a declarat unul dintre coautorii studiului, dr. Jon Mound, de la Universitatea din Leeds.

"Noul nostru model ofera o explicatie destul de simpla, cu privire la unele dintre masuratori, care au nedumerit oamenii de stiinta ani de zile. Consideram ca intreaga dinamica a miezului este intr-un fel legata de placile tectonice, care nu sunt deloc evidente datorita observatiile de la suprafata", sustine Mound.

Miezul interior al Pamantului este ca o sfera solida de fier, care are dimensiunea Lunii. Aceasta sfera este inconjurata de un miez exterior extrem de dinamic, format la randul sau dintr-un aliaj lichid de fier si nichel (si alte elemente chimice), o mantie extrem de vascoasa si o crusta solida, care reprezinta suprafata pe care traim.

De-a lungul a miliarde de ani, Pamantul s-a racit de la interior spre exterior, cauzand inghetarea miezului topit, care s-a solidificat, in parte. Caldura trimisa in exterior a facut ca fluxurile din miez catre mantaua scoartei terestre sa se raceasca, producandu-se fenomenul de convectie.

Folosind un model computerizat de convectie dintr-un miez exterior si datele seismologice, cercetatorii arata ca fluxul de caldura dintre miez si manta variaza in functie de structura mantalei.

Modelul arata ca sub regiunile active din jurul "Cercului de foc" din Pacific, in cazul in care sunt in curs de calmare, resturile reci ale placilor oceanice absorb o mare cantitate de caldura din miez.

"Punctul de vedere standard a fost ca miezul interior este inghetat peste tot si creste in mod progresiv. Modelul nostru ne permite sa explicam unele masuratori seismice, care au aratat ca exista un strat dens de lichid in jurul miezului interior", a explicat dr. Sebastian Rost de la Universitatea din Leeds.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#descoperire miez pamant, #miez interior pamant, #centrul pamant, #camp magnetic , #descoperire