Misterul fenomenului Big Bang a fost descifrat: Ce s-a intamplat in prima microsecunda, la crearea universului VIDEO

Joi, 27 Mai 2021, ora 03:00
10607 citiri
Misterul fenomenului Big Bang a fost descifrat: Ce s-a intamplat in prima microsecunda, la crearea universului VIDEO
Big Bang FOTO: Science

Cu aproximativ 14 miliarde de ani in urma, universul nostru s-a schimbat, din faza in care era, mult mai fierbinte si mai dens, trecand la o extindere radicala, un proces pe care oamenii de stiinta l-au denumit "Big Bang".

Un nou studiu realizat de catre cercetatorii de la Universitatea din Copenhaga, a dezvaluit ce s-a intamplat in prima microsecunda, cand plasma a evoluat de la a fi propria sa forma de materie, la nucleele atomilor si ale elementelor de baza ale vietii, potrivit Science Daily.

"Am studiat o substanta numita plasma Quark-Gluon, care a fost singura materie, ce a existat in prima microsecunda a Big Bang-ului. Rezultatele noastre ne spun o poveste unica despre modul in care a evoluat plasma in stadiul incipient al universului", a declarat You Zhou, profesor asociat la Institutul Niels Bohr, de la Universitatea din Copenhaga.

"Mai intai, plasma care consta din quarcuri si gluoni a fost separata de expansiunea fierbinte a universului. Apoi, bucati de quarcuri s-au reformat in asa-numitii hadroni. Un hadron cu trei quarcuri face un proton, care este inclus in nucleele atomice.

Aceste nuclee sunt elementele care contituie Pamantul, pe noi insine si universul care ne inconjoara", a explicat cercetatorul.

Plasma Quarc-Gluon (QGP) a fost prezenta in prima microsecunda (0.0000o1 secunde) a Big Bang-ului si ulterior ea a disparut din cauza expansiunii universului.

Folosind Acceleratorul de particule Large Hadron Collider de la CERN, Organizatia Europeana pentru Cercetare Nucleara de la Geneva, Elvetia, oamenii de stiinta au reusit sa recreeze aceasta prima materie din istorie si sa urmareasca ce s-a intamplat ulterior.

Descoperire alarmanta in apele topite din ghetari: Otrava care poate ajunge pe masa oamenilor

O alta descoperire facuta la CERN, in cadrul studiului a fost cea legata de plasma. "Multa vreme, cercetatorii au crezut ca plasma este o forma de gaz, dar analiza noastra confirma ultima masuratoare importanta de la Hadron Collider, care a demonstrat ca QGP era fluenta si avea o textura moale, precum apa.

Noile detalii pe care le oferim acum, spun ca plasma si-a schimbat forma de-a lungul timpului, ceea ce este destul de surprinzator si diferit de orice alta chestiune, pe care o cunoastem", a spus You Zhou.

NASA a ramas uluita cand a primit imaginile din spatele Soarelui VIDEO

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#big bang, #Big Bang Univers, #big bang teorie, #Univers, #CERN Geneva , #descoperire
Comentarii