Ziare.com

Misterul "pietrelor miscatoare" a fost elucidat (Video)

Sambata, 30 August 2014, ora 16:39

   

Misterul "pietrelor miscatoare" a fost elucidat (Video)
Oamenii de stiinta au rezolvat in cele din urma misterul deplasarii pietrelor pe terenul plat de pe fundul unui lac secat din Death Valley, California, explicandu-l prin alunecarea rocilor pe foite de gheata formate pe sol in zilele racoroase, informeaza BBC.

Vizitatorii ocazionali au fost de multa vreme nedumeriti la vederea unor bolovani in miscare in zig-zag in depresiunea plina de praf cunoscuta sub numele de Racetrack Playa, din Death Valley National Park (SUA).

Inedit: Locul unde pietrele merg

Doi cercetatori americani sustin ca deplasarea acestor roci - care uneori pot fi grele si voluminoase - este stimulata de foite subtiri, transparente de gheata formate la suprafata solului in zilele racoroase si insorite, ei numind acest fenomen "ice shove" ("impingerea ghetii").

"Sunt uimit de ironia care rezida din toate acestea", a declarat paleobiologul James Norris pentru publicatia LA Times. "Intr-un tinut in care precipitatiile totalizeaza doi centimetri pe an, rocile sunt impinse in jur prin mecanisme vazute de obicei in climatele arctice", a explicat acesta.

Descoperirea se bazeaza pe o intamplare norocoasa prin care au trecut James Norris si varul sau Richard Norris, in timp ce studiau fenomenul alunecarii rocilor. Ei au asistat de fapt la miscarea bolovanilor in luna decembrie, cand s-au dus sa verifice camerele de secventiere a imaginilor la intervale regulate de timp instalate pentru a surprinde acest fenomen. "A fost o rapaiala de trosnete peste tot in fata noastra si i-am spus varului meu: Asta este! ", a relatat Richard Norris in revista Nature.

Ei au urmarit aproximativ 60 de bolovani care navigau incet, lasand pe sol bine-cunoscutele urme ale pietrelor miscatoare din Death Valley National Park. "Un copil poate merge mult mai repede decat media cu care se misca aceste pietre", a spus Norris. De asemenea, el a precizat ca rocile nu aluneca prea des, oamenii de stiinta estimand ca miscarea se produce doar pentru cateva minute dintr-un milion, acesta fiind si motivul pentru care fenomenul nu a fost observat mai demult, mai noteaza BBC.

Sursa: AGERPRES

Articol citit de 5543 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Eu tot nu pricep !

Sub actiunea carei forte se produce miscarea ?
Inteleg ca formarea acelui strat de gheata favorizeaza alunecarea, dar pentru a se deplasa este nevoie de o forta care sa le impinga ! Asta ar putea fi propria greutate ,daca suprafata este in panta.Dar nu pare,inturcat se misca in zig zag ! Ar mai fi forta vantului,care mie greu sa cred ca poate misca din loc aceste piete,chiar daca suprafata este alunecoasa !
Daca cineva intelege pe deplin fenomenul , il rog sa ma lamureasca si pe mine.

 

Nici eu nu pricep

Cred ca, daca ar fi alunecare in virtutea gravitatiei, localnicii si-ar fi dat seama de mult. In plus, pietrele deplasate lasa urme prea adanci pe nisip, ca sa fie posibil se pastreze acea pojghita de ghiata, panta fiind impeceptibila.
In natura exista fortze inca neluate in seama.
Pe 8 august am asistat la un fenomen ciudat: cel putin trei masini parcate intr-o parcare orizontala au incept a se deplasa brusc, aproape simultan, cam 50 cm, fara ca motoarele sa fie pornite, sa bata vantul sau sa fie un cutremur simtit de restul oamenilor, sau comunicat. In doua dintre ele nu era nimeni, in a treia erau doua persoane care tocmai urcasera si care, evident, s-au speriat, crezand ca o depasare de teren.
Eu urcasem masina, iar ea a pornit brusc, fara motor, imediat ce a fost scoasa din viteza. Cand s-a pus frana, s-a oprit, dar cu o izbitura de parca ar fi lovit ceva, de unde rezulta ca forta care deplasa masina era puternica.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor