Misterul Manuscriselor de la Marea Moarta, descifrat dupa 75 de ani VIDEO

Vineri, 23 Aprilie 2021, ora 02:05
9144 citiri
Misterul Manuscriselor de la Marea Moarta, descifrat dupa 75 de ani VIDEO
Manuscrisele de la Marea Moarta FOTO: Facebook

Oamenii de stiinta au descifrat misterul referitor la crearea acestor texte religioase de mare importanta, cu ajutorul inteligentei artificiale, concluzionand ca ele au fost concepute de mai multi scribi.

Manuscrisele de la Marea Moarta au fost descoperite in anul 1946 in pesterile de la Qumran din Desertul Iudeei, iar sulurile cuprind aproximativ 972 de documente antice, in mii de fragmente.

Insa, cercetatorii din Tarile de Jos care au analizat unul dintre vechile papirusuri, denumit The Great Isaiah Scroll, au tras concluzia ca el a fost scris de numai doi eruditi, potrivit Daily Mail.

Textul acestuia a fost lucrat de doua maini diferite, fiecare dintre scribi concepand jumatate din manuscris. Analiza a fost efectuata cu ajutorul inteligentei artificiale (AI), care a putut observa mult mai in detaliu formele literelor, care nu pot fi identificate usor cu ochiul liber.

Manuscrisele de la Marea Moarta au fost redactate in special pe piei de animale si ele includ parti din Biblia in ebraica, precum si alte scrieri extra-Scripturale.

Cu toate astea, se stiu putine lucruri despre scribul sau carturarii care s-au straduit sa lase aceste comori religioase omenirii, deoarece ele nu au fost semnate.

Manuscrisele de la Marea Moarta - o masina a timpului

Misterul relevat prin AI "a fost foarte interesant, prin faptul ca acesta deschide o noua fereastra asupra lumii antice, putand dezvalui conexiuni mult mai complicate intre scribii care au realizat sulurile.

In acest studiu, am descoperit dovezi ale unui stil de scriere foarte asemanator, impartit in doua, in textul "The Great Isaiah Scrool", care sugereaza o formare sau o origine comuna. Nu le vom sti numele niciodata.

Dar dupa peste 70 de ani de studiu, se simte ca si cum am putea da mana cu ei, prin scrierea lor", a declarat Mladen Popovic, autorul analizei, de la Universitatea din Groningen, Tarile de Jos.

Concluzia oamenilor de stiinta este una impresionanta despre textele de la Qumran: "Inainte de descoperirea papirusurilor, practic am avut doar manuscrise medievale din jurul anului 1.000.

Insa, aceste Manuscriese de la Marea Moarta sunt ca o masina a timpului. Ele ne permit sa calatorim inapoi in timp, chiar si pana in momentul cand Biblia in ebraica era inca scrisa", a concluzionat expertul, conform New Scientist.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
#Manuscrise Marea Moarta, #Biblia, #mistere neelucidate, #scrieri antice nedescifrate , #descoperire
Comentarii