Mituri despre creierul uman

Sambata, 17 Octombrie 2009, ora 11:15
9381 citiri
Mituri despre creierul uman
Foto: howstuffworks.com

Creierul este cel mai complex organ al omului. Contine peste 100 de miliarde de neuroni, iar stiinta nu a descoperit inca toate mecanismele si transformarile lui.

Tocmai de aceea au aparut teorii diferite despre el, unele false, altele adevarate. Howstuffworks.com a demontat cateva mituri despre creierul uman, unele dintre ele chiar celebre.

In ceea ce priveste culoarea creierului, se spune ca el este cenusiu. In realitate, exista portiuni in care este alb, negru, rosu, dar, in cea mai mare parte este cenusiu, intr-adevar.

Exista un sambure de adevar in acest mit pentru ca, atunci cand se vorbeste despre creierul uman se face referire stricta la materia cenusie.

Contrar opiniei generale, muzica clasica nu are ca efect imbunatatirea activitatii cerebrale. In Statele Unite, producatorii de jucarii au realizat pentru copii papusi si masinute pe muzica lui Mozart. Perceptia generala este ca muzica clasica asigura un nivel crescut al inteligentei.

In realitate, nu exista niciun studiu care sa evidentieze aceasta ipoteza. Singurele imbunatatiri observate la copiii care asculta acest gen de muzica sunt legate strict de serioziotatea lor, lucru care nu depinde in exclusivitate de muzica ascultata.

Cele mai multe persoane cred ca, atunci cand invatam un lucru nou, se formeaza o noua circumvolutiune. In realitate, plasticitatea creierului induce aceasta ipoteza, dar nu este decat un mit.

Mesajele subliminale nu sunt o forma de a recepta lucruri noi. Nu poti invata nimic din aceste situatii care ascund un mesaj, decat daca stii sa il descifrezi. Astfel, mesajele subliminale in sine nu te invata lucruri noi, ci maniera de a le recepta te ajuta sa faci noi conexiuni.

Top cinci mituri despre creierul uman

Nu omul are cel mai mare creier dintre toate vietuitoarele. Media creierului uman este de 1,36 de grame, iar cel al delfinilor are 7,8 grame. Cel mai mic creier este de un gram, cel al pasarilor.

Contrar opiniei generale, creierul uman se poate recupera dupa anumite leziuni usoare. Refacerea este rapida, desi multi specialisti cred ca unele accidentele cerebrale nu se pot recupera.

Drogurile au un efect devastator asupra creierului, dar ele nu produc goluri. Sunt afectati neurotransmitatorii si structura lui se poate schimba, dar nu se produc gauri, contrar multor opinii.

La fel si in cazul alcoolului, despre care se crede ca distruge celulele craniere. In realitate, lipsa de vitamina B, esentiala pentru functionarea lui, este responsabila de pierderea anumitor structuri neuronale.

Poate cel mai raspandit mit despre creierul uman este ca noi folosim doar 10% din capacitatea sa.

In realitate, atunci cand il solicitam, intregul organ este activ. Doar ca anumite parti functioneaza mai mult decat altele, iar de aici s-a creat perceptia ca il folosim doar in aceasta proportie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#creier uman mituri, #adevar creier uman , #descoperire