Morminte antice, cu multe bogatii din aur, descoperite in Grecia. Tehnica ce le-a protejat de hoti mii de ani (Video)

Miercuri, 18 Decembrie 2019, ora 21:08
10590 citiri
Morminte antice, cu multe bogatii din aur, descoperite in Grecia. Tehnica ce le-a protejat de hoti mii de ani (Video)
Foto: captura video

Regi micenieni, printi si printese ar fi putut fi ingropati in doua morminte antice, bogate in aur, descoperite recent la Pylos, in Grecia, conform unui anunt facut de arheologi marti, transmite Live Science.

In interiorul mormintelor care au vechimea de 3.500 de ani arheologii au descoperit bijuterii si ramasite omenesti. Bogatia mormintelor ii face pe arheologi sa speculeze ca apartin unor regi sau copiilor lor. Ramasitele umane sunt in curs de analizare si deocamdata nu se stie cate corpuri omenesti au fost ingropate in aceste morminte si nici sexul sau varsta la care au murit acesti oameni.

Cele doua morminte au fost gasite in apropierea sitului arheologic denumit "Palatul lui Nestor", ce a fost descoperit in 1939 si langa un alt mormant ce a fost excavat in 2015 si care continea, de asemenea, un tezaur de bijuterii extraordinar de atent lucrate. Mormintele erau acoperite sub aproximativ 40.000 de bolovani de dimensiunea unor pepeni. Acesti bolovani au fost plasati pentru a proteja de hoti interiorul mormintelor.

Monumentele funerare au fost construite in perioada de apogeu a civilizatiei Miceniene, care a trait atat Grecia continentala cat si insula Creta. Micenienii au construit palate masive si au dezvoltat o scriere proprie, denumita "Liniar B". Colapsul acestei civilizatii s-a produs in urma cu 3200 de ani.

In timpul operatiunilor de excavare, arheologii au descoperit ramasite ale foitei din aur cu care au fost imbracati peretii mormintelor. Peretii acoperiti cu aur nu reprezentau insa singura bogatie gasita in aceste morminte. Spre exemplu, un inel din aur descoperit intr-unul dintre morminte reprezinta doi tauri inconjurati de spice de orz. "Este o scena interesanta in care apar vite si cereale. Astfel de scene reprezinta bazele agriculturii", sustine Jack Davis, profesor de limbi clasice si arheologie la Universitatea din Cincinnati, coordonator al echipei de arheologi care a realizat aceasta descoperire.

O alta bijuterie elaborata a fost descoperita intr-unul dintre morminte. Este vorba de un inel cu sigiliu reprezentand doua creaturi mitice similare leilor numite "genii", care stau in pozitie bipeda si tin intre labele din fata un vas in care se ardea tamaia. Vasul este oferit ca ofranda pe un altar decorat cu doua coarne si un puiet de copac, potrivit lui Sharon Stocker, cercetator la Universitatea din Cincinnati. Deasupra leilor se afla o stea in 16 colturi.

Un medalion din aur descoperit intr-unul dintre morminte avea rolul de a-i proteja pe cei ingropati acolo. Medalionul o reprezinta pe zeita egipteana Hathor, protectoarea celor care pasesc in lumea de dincolo. Alte multe obiecte din aur, cornalina, ametist si chihlimbar au fost descoperite in morminte. Aceste artefacte dezvaluie legaturile culturale si comerciale ale micenienilor cu alte civilizatii antice, printre care si cea egipteana.

Arheologii vor continua sapaturile timp de cel putin inca doi ani.

Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
#morminte antice Grecia aur , #descoperire