Nou mineral descoperit intr-un meteorit gasit in Antarctica in 1969

Miercuri, 06 Aprilie 2011, ora 17:35
4432 citiri
Nou mineral descoperit intr-un meteorit gasit in Antarctica in 1969

Oamenii de stiinta de la Centrul de Cercetari NASA "Johnson Space Centerdin din Statele Unite au anuntat uimitoarea descoperire a unui nou mineral pe care l-au numit vasonit (Wassonite).

Mineralul a fost detectat intr-un meteorit vechi recuperat in Antartica in iarna anului 1969. Studiul meteoritilor este deosebit de important pentru intelegerea noastra cu privire la formarea si istoria sistemului solar.

Meteoritul respectiv se presupune ca provine de pe niste asteroizi situati pe orbita dintre Marte si Jupiter. Acest mineral este una dintre cele mai importante descoperiri din proba de meteorit care dateaza de acum 4,5 miliarde de ani. Echipa de cercetare, condusa de savantul NASA Keiko Nakamura, a adaugat mineralul la lista de 4.500 aprobate oficial de catre Aciatia Internationala de Mineralogie informeaza NASA.

Mineralul nou descoperit este format din doar doua elemente: sulf si titan, dar poseda o structura unica de cristale, care nu au mai fost observata anterior in natura", a declarat Nakamura.

In 1969, membrii japonezi ai echipei de Cercetari Antarctice au descoperit noua meteoriti pe intinderea albastra a platourilor de gheata din muntii Yamato, Antarctica. Aceasta a fost prima misiune importanta de recuperare de meteoriti din Antarctica si s-au prelevat mostre diferite din mai multe tipuri de meteoriti. S-au recuperat astfel mai mult de 40.000 de exemplare, inclusiv meteoriti extrem de rari de pe Marte si de pe Luna.

Cercetatorii au descoperit mineralul inconjurat de altele, necunoscute, care sunt inca investigate. Grauntele de mineral masoara mai putin de o sutime din latimea unui fir de par uman sau 50x450 nanometri. Ar fi fost imposibil sa fie descoperit fara microscopul electronic cu transmisie NASA, care este capabil sa izoleze boabele de vasonit si sa determine compozitia lor chimica si structura atomica.

"Mai multe secrete ale Universului pot fi dezvaluite prin analiza acestor specimene folosind nano-tehnologia secolului 21", a declarat Nakamura.

Numele noului mineral a fost aprobat de catre Asociatia Internationala de Mineralogie.

"Meteoritii si mineralele din interiorul lor sunt ferestre spre istoria formarii sistemului nostru solar", a declarat Lindsay Keller, om de stiinta de la NASA's Johnson Space Center din Houston. Keller este co-descoperitor si cercetator principal care a analizat la microscop cristalele de Wassonite".

Johnson Space Center studiaza probele trimise pe Pamant de catre misiunile navelor spatiale si colaboreaza cu organizatii academice internationale.

Anuntand descoperirea, Simon Clemett, om de stiinta care a luat parte la studiul noului mineral, a exclamat, folosind cuvintele marelui poet englez William Blake, "acum suntem in masura sa vedem lumea intr-un graunte de nisip".

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#NASA descoperiri, #nou mineral, #meteorit Antarctica nou mineral, #nou mineral vasonit, #wassonite , #descoperire