Noua specie de dinozaur si oua preistorice, descoperite in Hateg

Luni, 24 Octombrie 2011, ora 19:57
5429 citiri
Noua specie de dinozaur si oua preistorice, descoperite in Hateg
Foto: citynews.ro

O echipa de cercetatori din care face parte si paleontologul clujean Matei Vremir a facut cateva descoperiri senzationale in zona Sebes, Alba. Matei Vremir a declarat, luni, ca printre descoperirile echipei de cercetatori se numara o specie noua de dinozaur erbivor si, mai important, ouale si cuibul unor pasari preistorice care au trait in urma cu 68 de milioane de ani.

"S-au continuat cercetarile in cazul unei descoperiri de senzatie reprezentate prin cuiburi cu oua si oase de pasari primitive (enantiornithes), acoperite de malul unei viituri de acum 68 milioane de ani. Este prima dovada ca acest grup de pasari primitive cuibareau in masa pe malul cursurilor de apa, asemanator unor specii actuale (flamingo etc). Descoperirea va fi prezentata public la Congresul International de Paleontologie din Las Vegas (USA) ", a precizat Matei Vremir.

Paleontologul clujean a adaugat ca o alta descoperire importanta o reprezinta resturile de la "o noua specie de dinozaur erbivor, inca in curs de preparare si cercetare".

De asemenea, a fost descoperit un mic schelet de mamifer multituberculat care s-a pastrat partial in umplutura unei vizuini.

Dinozaurii din Hateg, fara dusmani naturali

In plus, au fost descoperite resturi de la cel mai mare pterosaur (reptila zburatoare), cu oase de la aripa avand dimensiuni cu 25% mai mari decat cele mai mari descoperite pana acum, in Statele Unite (Quatzatcoatlus northropi). Matei Vremir spune ca anvergura aripilor specimenului de la Sebes depasea 13 m, cu 2-3 m peste limita calculata pentru capacitatea de a zbura.

Matei Vremir explica cum dimensiunea aripilor pune problema eventualei existente a unei specii gigantice care isi pierduse capacitatea de zbor si care traia in izolare pe luxurianta insula Hateg, fara a avea dusmani pe masura "si cu hrana din belsug, ca intr-un hypermarket fara plata, asemanator giganticelor pasari nezburatoare din Madagascar (Aepyornis) ".

Paleontologul clujean a precizat ca "cele cateva zeci de descoperiri recente sunt inca in prelucrare" si ca rezultatele cercetarilor vor fi facute publice probabil in cursul anului viitor. "Totusi, rezultatele de pana acum indica faptul ca in zona Sebesului traiau o serie de specii comune si in Bazinul Hateg, dar si forme care inca nu s-au descoperit acolo, si asta nu atat datorita izolarii geografice, cat mai ales conditiilor de fosilizare diferite si a diferentelor temporale dintre diferite situri si straturi geologice", a completat Matei Vremir.

Din expeditia internationala care a facut recentele descoperiri de la Sebes fac parte cercetatori din Anglia (Gareth Dyke -Southampton si Darren Neish - Porthsmouth), SUA (Steve Brusatte - New York) si Romania (Zoltan Csiki - Bucuresti, Radu Totoianu - Sebes, Matei Vremir - Cluj).

Matei Vremir este cel care a descoperit, in urma cu un an, scheletul "Balaurului bondoc" - cel mai complet schelet de dinozaur carnivor din Europa. Fosila descoperita la Sebes are o vechime de 70 de milioane de ani si apartine unei noi specii de theropod. Potrivit specialistilor, "Balaurul bondoc" este o ruda apropiata, dar "aberanta", a bine-cunoscutului Velociraptor descoperit in Cretacicul Mongoliei, care insa seamana mai degraba cu un hibrid intre un curcan supradimensionat si un caine pitbull.

Tot Matei Vremir a descoperit anul trecut o vertebra a celui mai mare dinozaur zburator (pterosaurian) din lume.

Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
REPER ar vrea candidați comuni cu Alianța Dreapta Unită, la Capitală: "Luăm cu toții decizia matură de a ne așeza cât mai repede la masă"
REPER ar vrea candidați comuni cu Alianța Dreapta Unită, la Capitală: "Luăm cu toții decizia matură de a ne așeza cât mai repede la masă"
REPER, partidul condus de fostul premier Dacian Cioloș, anunță că a trimis o invitație la dialog colegilor de la USR, PMP și Forța Dreptei, filialele din București, în vederea găsirii...
#noua specie dinozaur Hateg, #dinozauri Hateg, #animale preistorice Hateg, #Matei Vremir descoperire Hateg, #Matei Vremir dinozaur , #descoperire