Noul material minune, care va revoluționa lumea: Transformă căldura în electricitate, foarte ieftin

Joi, 05 August 2021, ora 04:00
9261 citiri
Noul material minune, care va revoluționa lumea: Transformă căldura în electricitate, foarte ieftin
Material care ajută căldura să se transforme în electricitate FOTO: Science mag

O echipă de oameni de știință de la Universitatea Northwestern din Statele Unite și Universitatea Națională din Seul, Coreea de Sud a inventat un nou material minune ieftin și performant, care transformă căldura în electricitate.

Același fenomen se întâmplă pe un dispozitiv termoelectric asamblat pe roverul Perseverence al NASA, care în prezent se află pe planeta Marte. Însă, acolo sursa de căldură provine de la descompunerea radioactivă a plutoniului, iar eficiența conversiei este de 4-5%, potrivit Nature.

Acest lucru este suficient de bun pentru a alimenta roverul american pe planeta roșie, dar nu la fel de eficient pentru aplicațiile de pe Pământ, având costuri foarte mari.

În schimb, cercetătorii din Statele Unite și Coreea de Sud au reușit să producă un alt material pentru a fi mult mai eficient. El se numește selenură de staniu purificat sub formă policristalină și este cel mai eficient sistem termoelectric realizat vreodată în lume.

Oamenii de știință au reușit să atingă o rată de conversie ridicată, după identificarea și eliminarea unor probleme de oxidare, care reducea performanțele din studiile anterioare.

Alarmă în rândul a 14.000 de oameni de știință: Pământul își pierde semnele vitale

Acest material ieftin ar putea fi obținut în viitor, el fiind o soluție ecologică pentru folosirea în dispozitivele termoelectrice, într-o varietate de industrii și domenii. O țintă cheie a acestuia este captarea căldurii uzate industriale, cum ar fi cea din centralele electrice, industria automobilelor și a fabricilor de sticlă și cărămizi.

”Ne concentrăm pe dezvoltarea unui material care să aibă costuri reduse și performanțe ridicate și să propulseze dispozitivele termoelectrice într-o arie mai răspândită”, a spus Mercouri Kanatzidis de la Universitatea Northwestern din SUA. Experții cred că noul material va produce o adevărată revoluție în domeniul generatoarelor termoelectrice.

Descoperire neobișnuită în interiorul Pământului: Anomalia care crește inexplicabil, în adâncuri VIDEO

#inventie nou material, #descoperire material, #nou material inventat cercetatori, #caldura electricitate, #dispozitive termoelectrice , #descoperire