O echipa de cercetatori clujeni a creat o tehnologie inovatoare: Ar putea fi eficienta pentru tratarea cancerului

Sambata, 24 Noiembrie 2018, ora 10:06
4079 citiri
O echipa de cercetatori clujeni a creat o tehnologie inovatoare: Ar putea fi eficienta pentru tratarea cancerului

O echipa de cercetatori din Cluj-Napoca au creat, in laborator, niste nanoparticule care pot fi folosite pentru depoluarea apelor, realizarea hartiei securizate sau pentru tratarea tumorilor.

Tehnologia a fost realizata la Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Izotopice si Moleculare din orasul transilvanean si va fi testata de o companie din Bistrita-Nasaud, transmite Digi 24.

"Introducem nanoparticulele sintetizate de noi, folosite in depoluare, intr-o solutie care contine un colorant organic foloist in industria textila si sub actiunea luminii, in cazul nostru in 150 de minute, moleculele de poluant sunt absorbite de cate annoparticule obtinandu-se o apa curata. Merge pe poluantii organici, tot ce inseamna poluanti din industria textila, coloranti, de asemenea merge pe medicamente", a spus

Adriana Popa, cercetator INCDTIM.

Cele mai importante avantaje ale acestei tehnologii sunt costurile mai mici si versatilitatea.

Tratate cu diferite substante, nanoparticulele ar putea deveni foatre utile in medicina, inclusiv pentru tratarea tumorilor.

"Particulele acestea sunt injectate in corp, ele sunt dirijate magnetic spre zona tumorala unde sub actiunea unui camp magnetic extern are loc o incalzire locala a acestora si implicit incalzirea celulelor maligne care nu suporta temperaturi mai mari de 42 de grade, ele fiind distruse", explica Izabell Craciunescu, cercetator INCDTIM.

Cercetatorii pleaca din Romania. Si nu de bine ce le este

In 1989, in Romania existau in jur de 60 de mii de cercetatori atestati. In ultimii ani, insa, mare parte dintre ei au ales sa plece in strainatate, astfel ca numarul lor s-a redus considerabil: in prezent mai avem aproximativ 11 mii de cercetatori atestati.

Radu Minea, presedintele Federatiei Sindicatelor Lucratorilor din Cercetare-Proiectare (FSLCPR), sustine ca acestia au fost practic fortati sa plece din tara, din cauza ca in domeniul cercetarii nu se investeste cum ar trebui.

"In 1989, in Romania, erau 60 de mii de cercetatori atestati. Acum suntem 11 mii. Dar dintre acestia mai scadeti 3 mii care sunt cercetatori din institutele Academiei Romane care sunt bugetari, sunt finantati de la buget.

Tara asta, in afara de partea spirituala, are nevoie de economie, are nevoie de oameni care sa munceasca, are nevoie de competitivitate. Pe urma spunem ca pleaca cercetatorii din tara. Pai nu ii indemni tu la plecare? Nu le dai tu un sut in fund sa se duca? Nu pleaca de bine ce le este", a adaugat Radu Minea pentru Ziare.com.

Citeste si:
România, afectată de secetă în proporție de 70%. Ministrul Mediului invocă restricții privind consumul de apă
România, afectată de secetă în proporție de 70%. Ministrul Mediului invocă restricții privind consumul de apă
Ministrul Mediului, Tanczos Barna a declarat, miercuri, în şedinţa de Guvern, că 70% din ţară este afectată de diverse faze ale secetei pedologice, iar în privinţa rezervei strategice de...
A început votul pentru preşedinţia USR. Cine sunt candidații înscriși în cursa internă
A început votul pentru preşedinţia USR. Cine sunt candidații înscriși în cursa internă
Miercuri, la ora 10:00, a început votul online pentru preşedinţia USR. Preşedintele USR este ales prin votul tuturor membrilor, iar primul tur de scrutin se desfăşoară în perioada 6-10...