Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

O noua specie de gargarita a fost descoperita in Romania (Foto)

Joi, 30 August 2018, ora 10:08
8179 citiri
O noua specie de gargarita a fost descoperita in Romania (Foto)
Foto: Societatea Ornitologica Romana

O echipa de biologi de la Societatea Ornitologica Romana a descoperit o noua specie de insecta in Romania.

Este vorba despre Leucomigus candidatus, o specie de gargarita, care nu trebuie confundata cu buburuzele, care reprezinta alt tip de insecte.

Noua specie a fost descoperita in luna iulie, intr-o actiune de monitorizare a faunei desfasurata in Delta Moldovei, adica situl ROSPA0042, Elesteiele Jijiei si Miletinului.

Specia a fost gasita si identificata de biologul Alexandru Pintilioaie, cel care lucreaza ca entomolog in proiectul european implementat de SOR in zona - Elaborarea Planurilor de Management pentru ariile protejate Acumularile Belcesti, Saraturile Jijia Inferioara Prut, Elesteiele Jijiei si Miletinului si Balta Teiva Visina, conform unui comunicat de presa remis Ziare.com.

"Eu ma uitam dupa specii de nevertebrate in zona respectiva, era foarte cald, vegetatia era destul de saraca si pascuta de turmele de oi din zona, asa ca nu ma asteptam sa gasesc mare lucru. Cautam o zona buna de dat cu fileul, si mi-a atras atentia o tufa dintr-o specie de pelin (Artemisia sp.) care traieste in zone stepice si saraturate, si cand ma uit, surpriza: erau doi gandaci din familia Curculionidae, cunoscuti popular sub numele de gargarite. Nu sunt buburuze, care apartin unui cu totul alt grup.

Mi s-au parut de atunci interesanti prin aspect si prin prisma faptului ca nu ma asteptam sa gasesc o insecta asa mare pe planta respectiva. Am mai cautat si am mai gasit un exemplar in zona", povesteste biologul de la SOR.

Alexandru Pintilioaie spune ca aceasta este o specie de gandac care nu iese cu nimic in evidenta pentru un necunoscator.

"Nici nu prea are cum, dat fiind ca lungimea maxima la care poate ajunge este de doar 16 mm. Cu toate astea, este un gigant in comparatie cu alte specii de gargarite, care ating doar 2-3 mm lungime", a adaugat el Alexandru Pintilioaie.

Specia traieste in Nordul Africii, Asia si Europa, unde poate fi intalnita doar in regiunile stepice din partea europeana a Rusiei si Ucraina. In Ucraina este specie protejata, inclusa pe Lista Rosie IUCN.

In Romania se estimeaza ca exista circa 1.250 de specii distincte de gargarite.

Foto: Societatea Ornitologica Romana

A.G.

Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
#specie noua gargarita Romania, #specie noua descoperita Romania , #descoperire
Comentarii