Opinii: Bomba fasaita de la NASA - La noi a fost cutremur, la voi?

Joi, 18 Noiembrie 2010, ora 15:33
5432 citiri
Opinii: Bomba fasaita de la NASA - La noi a fost cutremur, la voi?

Nici nu s-a stins bine imaginea nemaipomenita cu care NASA voia sa dea peste cap omenirea, ca lumea a si inceput comentariile. Trecand peste faptul ca stirea pregatita cu surle si trambite s-a dovedit a fi o "noutate" lipsita de importanta in lumea astrononimca, facand sa vibreze doar panzele de paianjen de la colturile ghenelor de gunoi, nu se poate sa nu remarcam efectul avut de stire indiferent de continut.

Este absolut interesant de urmarit cu cata aviditate devoreaza poporul universal stirile senzationale si cat de repede isi ridica privirile catre cer tot trecatorul daca vede pe cineva privind in sus in cautarea unui stranut salvator.

E suficient sa te opresti pe strada si sa privesti in sus pret de cateva secunde si vei vedea in cateva minute strada paralizata, masini oprite, politisti uitand de indrumarea circulatiei, masini claxonand si o mare de curiosi aratand cu degetul, ca si cum ei "ar fi vazut ceva" si arata si altora. "Uite acolo, vezi, parca se vede ... "

A mai aparut o gaura neagra in Univers. Si NASA, in lipsa de publicitate, anunta cu surle si trambite ca ne va da o stire de senzatie. Trecand peste ambiguitatea informatiei si banalitatea ei, stirea te face sa te gandesti la doua variante. Ori NASA nu a avut ce face si a vrut sa stranute, fie altceva a vrut sa anunte, dar voit sau nu a trebuit sa renunte la stire si atunci, ca sa nu cada in ridicol, a dat aceasta veste banala. Pentru ca stirea de o banalitate plictisitoare nu ar fi suscitat macar interesul unui babuin, daca ar fi fost anuntata de la inceput normal, fara tam-tamul dinainte.

Si culmea, uite ca si asa banala stire a reusit sa suscite discutii si comentarii care mai de care mai pertinente sau hazlii, incepand de la calculul timpului si relevarea lipsei totale de periculozitate a unui fapt petrecut la 50 de milioane de ani lumina pana la asigurari de toata jena.

Citesc, spre exemplu, cu stupoare afirmatiile unui cercetator roman care, daca stirea e corecta, a dat asigurari ca fenomenul intamplandu-se la o asa de mare distanta nu prezinta pericol pentru... Romania. Sa mori de ras nu altceva. De parca pentru unguri sau bulgari ar fi fost vreo problema. Dar tanarul cercetator a simtit nevoia sa isi linisteasca neamurile sau sa arate ca si el a trait in Arcadia. Ar fi trebuit sa spuna: "Stai linistita, bunico, la matale nu ajunge, ca stai la parter. E posibil ca cei de la 4 sa simta ceva, dar la parter nu e nici o problema".

Cercetator roman, despre noua gaura neagra: Un fenomen banal

Aceasta afirmatie mi-a adus aminte de un fapt real petrecut la cutremurul din '77. In Bucuresti, imediat dupa cutremur, un batranel a iesit din casa si s-a dus la vecini sa ii informeze: "...la noi a fost cutremur, la voi a fost?"

Si totusi o intrebare nu imi iese din cap: De ce a venit NASA cu aceasta stire banala? Ce se ascunde in spatele ei?

Citeste si:
Greva de la STB agită apele în PSD. Firea l-a forțat pe liderul de sindicat să demisioneze SURSE
Greva de la STB agită apele în PSD. Firea l-a forțat pe liderul de sindicat să demisioneze SURSE
Liderul PSD Marcel Ciolacu i-a reproșat Gabrielei Firea că greva de la STB București va afecta imaginea partidului, în condițiile în care liderul de sindicat care a oprit autobuzele în...
Ludovic Orban spune că Florin Cîțu are zilele numărate la șefia PNL. Motivul pentru care Ciucă sau Bode nu îi vor succeda în funcție
Ludovic Orban spune că Florin Cîțu are zilele numărate la șefia PNL. Motivul pentru care Ciucă sau Bode nu îi vor succeda în funcție
Fostul lider al liberalilor, Ludovic Orban, e de părere că actualul șef al PNL, Florin Cîțu, își va pierde funcția „în curând”, însă următorul nume la președinția partidului este...