Pamantul, amenintat de resturile spatiale

Duminica, 19 Septembrie 2010, ora 13:51
4552 citiri
Pamantul, amenintat de resturile spatiale
Foto: clipartof.com

Resturile spatiale ne ameninta tot mai mult. Pe orbita Pamantului se afla peste 2.000 de fragmente mai mari de 10 centimetri. Ele au rezultat in urma ciocnirii miilor de sateliti artificiali lansati de oameni. Fragmentele de 1 cm sunt de ordinul milioanelor.

Acesti sateliti au fost candva folositori: au ajutat la receptionarea programelor TV, au monitorizat clima globala si ne-au ghidat GPS-urile. Insa, de cand au iesit din functiune, ei au devenit o amenintare pentru oameni, caci orbiteaza in jurul planetei noastre, informeaza revista New Scientist.

Posibilele urmari sunt infricosatoare. In anul 1978, Donald Kessler, angajat NASA, de la Johnson Space Center, din Houston, Texas, a avertizat atunci ca numarul satelitilor va creste constant, aducand si riscul ciocniii lor accidentale. De atunci, aceasta amenintare a resturilor orbitale poarta numele de "sindromul Kessler".

Aceste ciocniri repetate vor da nastere unor resturi care, la randul lor, vor mari si mai mult riscul sa se produca si alte ciocniri. Aceasta este o reactie in lant care ne va expune tot mai mult pericolului venit din spatiu.

In jurul Pamantului s-ar putea crea un adevarat nor de resturi provenite de la sateliti. Orbita Pamantului va fi impovarata tot mai mult. Urmarea va fi imposibilitatea oamenilor de a mai zbura in spatiu. Un astfel de eveniment neplacut a avut deja loc, pe 10 februarie 2009.

Atunci, naveta ruseasca Kosmos-2251 a lovit satelitul de comunicatii Iridium 33 la o viteza de 42.100 kilometri pe ora. Iridium 33 a fost avariat iremediabil, fiind scos din functiune.

Este foarte probabil ca pe orbita sa existe sute de mii de alte fragmente mai mici, care nu pot fi acum monitorizate de pe Pamant. Amenintarea prezentata de aceste resturi spatiale este una reala si pentru satelitii aflati in functiune.

Impactul unui satelit cu un fragment minuscul il poate avaria total, producand si pagube financiare foarte mari. Resturile spatiale nu provin doar de la sateliti, ci si de la rachetele care propulseaza navele spatiale pe orbita. Uneori, chiar astronautii, in misiunile lor, mai scapa cate ceva in spatiu.

Un exemplu binecunosut este cel al primului astronaut care a iesit in spatiu, Ed White. In 1965, el si-a scapat manusa, care, de atunci, a plutit libera pe orbita. In 2008, astronautul Heide Stefanyshyn-Piper a scapat un set de echipamente cu care lucra la statia spatiala.

O unitate speciala a armatei SUA, care se ocupa cu monitorizarea acestor pericole, Space Surveillance Network (SSN), a inventariat 12.000 de obiecte cu o marime de cel putin 10 centimetri, aflate pe orbita Terrei. Trei sferturi dintre acestea sunt resturi spatiale. Insa, adevaratul pericol il prezinta cele putin mai mari de 1 cm, care pot fi chiar cateva milioane.

Unele dintre aceste resturi intra in atmosfera si se dezintegreaza, dar altele raman si plutesc pe orbita planetei noastre, amenintand sa se inmulteasca si sa complice si mai mult lucrurile. Fiecare misiune spatiala adauga alte resturi la cele deja existente, facand tot mai actual si realizabil "sindromul Kessler".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#resturi spatiale, #orbita ciocnire sateliti, #sindromul Kessler, #Space Surveillance Network , #descoperire