Ziare.com

Fosile recent descoperite sugereaza ca rudele preistorice ale lamantinului inotau in ceea ce astazi este desertul egiptean

Marti, 27 Octombrie 2020, ora 05:49

   

Fosile recent descoperite sugereaza ca rudele preistorice ale lamantinului inotau in ceea ce astazi este desertul egiptean
Potrivit unor noi descoperiri, in urma cu aproximativ 40 de milioane de ani, un gigant marin bland aluneca prin apele care domneau peste ceea ce astazi este Desertul de Est al Egiptului.


Noul studiu sugereaza ca, in timpul Eocenului tarziu, in urma cu aproape 40 de milioane de ani, Desertul de Est al Egiptului gazduia rudele antice ale lamantinilor (vaci de mare) si ale dugongilor.

Aceasta nu este prima fosila din ordinul Sirenia - care include lamantini, dugongi si rudele lor disparute, precum vaca de mare Steller - descoperita in Egipt, dar este singura descoperita in roci care dateaza din Eocen.

Cercetarile nu au fost publicate inca intr-un jurnal, insa au fost prezentate online la conferinta anuala Society of Vertebrate Paleontology, care s-a desfasurat virtual anul acesta, din cauza pandemiei de coronavirus.

Potrivit Live Science, oamenii de stiinta au gasit fosilele din ordinul Sirenia, inclusiv unele dintre vertebrele, coastele si membrele creaturii, in 2019.

"Este un individ aproape adult", a explicat Mohamed Korany Ismail Abdel-Gawad, lector de paleontologie al vertebratelor, la Universitatea din Cairo.

La fel ca in cazul balenelor, stramosii mamiferelor din ordinul Sirenia traiau pe uscat, inainte de a se muta in mare. Cea mai veche specie cunoscuta din ordinul Sirenia, numita Pezosiren Portelli, dateaza din Eocenul de mijloc si a trait in Jamaica, in urma cu aproximativ 50 de milioane de ani. Acest animal era semiacvatic si inca avea membrele anterioare si posterioare, la fel ca o creatura terestra.

De-a lungul timpului, acest ordin de mamifere marine erbivore a devenit complet acvatic. Pana la sfarsitul Eocenului, toate speciile cunoscute de Sirenia dezvoltasera inotatoare in loc de membrele anterioare si isi pierdusera membrele posterioare.

Vacile de mare (lamantinii) din zilele noastre mananca alge, care cresc in ape de mica adancime, mediu in care plantele isi pot lua hrana din lumina cu ajutorul fotosintezei.

"Acest lucru este caracteristic pentru majoritatea speciilor din acest ordin, de-a lungul istoriei lor evolutionare, prin urmare speciile sunt indicatori paleoambientali importanti". explica Mohamed Korany.

Fosilele din ordinul Sirenia descoperite recent sustin alte dovezi care sugereaza ca Desertul Estic al Egiptului era un mediu marin la acea vreme.

"Fiind animale erbivore, locuiau in apele de coasta", a mai declarat Korany.

Fosile Sirenia, datand din Eocen, au fost gasite si in alte regiuni din Africa, care acum sunt uscat: Libia, Somalia, Togo si Madagascar.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2056 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor