Secrete de 4.500 de ani, descoperite in Marea Piramida din Egipt

Vineri, 27 Mai 2011, ora 20:32
11743 citiri
Secrete de 4.500 de ani, descoperite in Marea Piramida din Egipt
Foto: Discovery

In Marea Piramida a lui Keops de la Giza, un robot a dezvaluit noi hieroglife din interior, vechi de 4.500 de ani. Piramida lui Keops este in prezent cercetata de o expeditie internationala, care ar putea gasi secrete uimitoare.

Hieroglifele ascunse, scrise cu vopsea rosie, sunt niste simboluri, ce pot ajuta egiptologii sa descopere misterioasele camere secrete, din interiorul piramidei, informeazaDiscovery News.

Un robot a fost trimis in Marea Piramida de la Giza si a transmis imagini care arata hieroglife, in spatele unei usi misterioase. S-a zvonit mult timp, ca in Marea Piramida sunt pasaje ascunse, care conduc la camera secrete.

Un robot explorator trimis prin Marea Piramida a inceput sa dezvaluie cateva dintre secretele din mausoleul faraonic, de acum 4.500 de ani. El a transmis primele imagini din spatele uneia dintre usile misterioase.

Imaginile au scos la iveala hieroglife scrise cu vopsea rosie, care nu au fost observate cu ochiul liber, de la constructia piramidei. S-au dezvaluit noi detalii despre cele doua parghii de cupru, incorporate intr-una din asa-numitele "usi secrete".

Marea Piramida este ultima minune a lumii antice, construita in cinstea faraonului Keops, cunoscut si sub numele de Khufu. Monumentul este cea mai mare piramida din cele trei de pe platoul de la Giza, de la periferia orasului Cairo.

Doi piloni se extind pana in "Camera Regilor". Se crede ca pasajele rituale din piramida au fost construite pentru sufletul faraonului, care s-ar fi ridicat la ceruri, pentru viata de apoi.

Dupa o urcare continua de 65 de metri spre inima piramidei, robotul a ajuns in fata unei misterioase lespezi, impodobita cu doua manere de cupru. Noua ani mai tarziu, Zahi Hawass, ministrul egiptean al antichitatilor a trimis un robot, prin partea de sud, dar drumul i-a fost barat de o usa.

Apoi, robotul a urcat prin partea de nord, dar el s-a oprit in fata unei alte lespezi de calcar, impodobita cu doua manere de cupru. "Mi-am dedicat toata viata mea studierii secretelor Marii Piramide. Scopul meu este sa gasesc, in sfarsit, ce este in spatele usilor secrete", a spus Hawass.

In incercarea de a rezolva misterul, Hawass a initiat proiectul Djedi, o misiune comuna internationala si egipteana. Robotul castigator, al Universitatii din Leeds, a mers mai mult decat oricare altul in piramida.

Spre deosebire de alte expeditii anterioare, camera de filmat a acestui robot a reusit sa trimita imagini, captate printr-o gaura mica, ce putea vedea intr-o incapere secreta. Aparatul de fotografiat a trimis imagini ale unor inscriptii de acum 4.500 de ani.

"Exista multe intrebari fara raspuns, pe care le ridica aceste imagini. De ce s-a scris in acel loc? Ce spun mesajele? Care este scopul celor doua manere de cupru?" a spus Rob Richardson, inginerul care a proiectat robotul, de la Universitatea din Leeds.

Robotul Djedi este asteptat sa dezvaluie mult mai multe lucruri, in urmatoarele luni. Dispozitivul este echipat cu un instrument in miniatura, care poate incapea printr-o gaura cu diametrul de doar 19 mm.

Echipa spera sa finalizeze lucrarile pana la sfarsitul anului 2011, iar rezultatele vor fi publicate in 2012.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#secrete marea piramida keops, #camere secrete piramida egipt, #descoperire hieroglife marea piramida , #descoperire