Ziare.com

Senzational: unul din cele mai vechi temple de pe Terra descoperit in Turcia

Duminica, 25 Martie 2012, ora 15:00

   

Senzational: unul din cele mai vechi temple de pe Terra descoperit in Turcia
In complexul arheologic Gebekli Tepe, din sudul Turciei, a fost descoperit unul din cele mai vechi temple ale planetei noastre. Arheologii, care au studiat situl, confirma, in baza cercetarilor lor stiintifice, ca vechimea templului se situeaza cu 11.000 de ani in urma.

Este de remarcat ca Gebekli Tepe a fost punctul de intersectie a multor drumuri pe care circulau purtatorii culturilor neolitice din Orientul Mijlociu.

20 inele de piatra, de cate 20 tone fiecare

La Conferinta internationala pentru studiul pietrei cioplite, tinuta la Lisabona, au fost prezentate 130 lame test provenite din situl Gebekli Tepe 7, confirmate ca provenind din cultura Mesoponamiei, aferenta perioadei anilor 9500-8800 i.Hr., informeaza Pravda.

Cercetarile arheologice, incepute inca din 1994, au scos la iveala mai multe structuri megalitice, printre care 20 inele de piatra, cu diametre cuprinse intre 10 si 30 metri si cu o greutate de 20 tone fiecare.

Megalitii sunt acoperiti cu reliefuri, reprezentand imagini zoomorfe: leoparzi, vulpi, magari salbatici, serpi, rate, mistreti, boi salbateci.

Este greu de inteles cum au fost construite si ornamentate toate acestea intr-un moment cand oamenii nu dispuneau inca decat de unelte rudimentare.

Urme de animale domestice si de plante cutivate demonstreaza ca, totusi, populatia avea indeletniciri gospodaresti, desi nu au putut fi gasite vestigiile niciunei locuinte umane sau osemintele vreunui cimitir.

Vestigiile unui centru religios

Aceasta duce la concluzia ca Gebekli Tepe nu a fost o localitate de rezidenta, ci numai un centru religios. Caracterul vestigiilor, sub aspectul maestriei lor artistice confirma faptul ca ele au fost rezultatul unei intense circulatii a populatiei dinspre Irak si iran, spre estul Mediteranei si tarmurile limitrofe acesteia.

Descoperirile facute la Tepe Gebekli in ultimii 20 de ani au provocat dezbateri aprinse. Profesorul de antropologie Ted Benning, de la Universitatea din Toronto, sugereaza in recentul sau articol publiat in Current Anthropology ca inelele megaliti ar fi putut fi folosite ca baze pentru locuinte, dar abundenta de ornamente aflate pe pietre sugereaza ca, mult mai probabil, destinatia constructiei era aceea de templu.

Profesorului Tristan Carter de la Universitatea McMaster si colegii sai au supus insa unor critici severe argumentele lui Benning. Dupa o noua analiza chimica a lamelelor din obsidian, ei au gasit, printre materialele extrase, roci vulcanice, provenite de la distante mari.

Ele nu puteau fi aduse numai din Cappadocia, situata la 500 km de Tepe Gebekli si deci imposibil de transportat cu mijloacele epocii.

Un centru de cultura religioasa si comerciala

Se pune problema cu ce mijooace si cu ce scop au fost transportate toate acestea tocmai la Tepe Gebekli? Cercetatorii nu pot gasi alta explicatie, decat aceea ca aici era un loc de pelerinaj, un loc sfant, unde cu orice efort si cu orice sacrificiu trebuia imblanzita vointa zeilor.

Spre acest loc de pelerinaj, unde cu siguranta se inalta un impunator templu, din care n-au mai ramas decat simple vestigii, se indreptau pelerinii din intreaga Mesiopoamie, de pe Eufrat, din Capadocia, din zona lacului Van, din Iranul si Irakul de astazi.

Cel mai probabil, aici se intalneau, infratite, atat rutele de interes religios, cat si cele comerciale. Vestigiile gasite sugereaza existenta unui templu impunator, dar nu este exclus ca, in viitorul apropiat, sa se descopere chiar si un complex de templuri, spre care se indreptau aceste cohorte de pelerini, manate de credinta, dar si de uriase interese comerciale, care domina si astazi lumea orientului mijlociu.
Citeste mai multe despre cel mai vechi templu templu vechi Turcia
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 5355 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
3 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Sa ne traiesti, 'nea Victore!...

Poate parea o blasfemie da' ma bucur, sincer, ca maestrul Musatescu a trecut la cele vesnice. Si nu mai e nevoit sa suporte toate cele multe si lumesti, sordide, stupde si lipsite de consecventza ... maniheista. Si in aceeasi masura, prea pline de emfaza si self-suficientza...
N-o sa ma opresc la analiza exhaustiva a textului si contzinutului acestuia din, sa zicem, motive ... redactzionale(sic!). N-as vrea sa confuzam tinerii jurnalisti si nici sa dam - cum ar spune maestrul - cu mucii in fasolea facaluita a ... fecunzilor!
Dar...
"Vestigiile gasite sugereaza existenta unui templu impunator, dar nu este exclus ca, in viitorul apropiat, sa se descopere chiar si un complex de templuri..."
TEMPLURI, maestre?!?...
Daca nu e vreun derivat regresiv (si teribil de agresiv) din latinescul 'templum - templi - templa - templorum' si daca nici logica - saraca! - n-a cazut pe gheatza de mai an si si-a fracturat coloana, atunci, cu sigurantza, e vorba "doar" de un ... pitzigoi-ism. Total nepotrivit cu o cariera jurnalistica. Da' perfect fezabil cu scriitura umoristica. Unde rizi si de atita ris nu mai vezi si agramatismele(Ooops!)... Sau potzi sa rizi si de ele, in acelasi timp...
In contextul asta pina si Tudorica ar fi avut doar 2 pareri de rau. Una legata de Politehnica bucuresteana - shcoala serioasa unde tocirea coatelor chiar adincea shantzurile circumvalate. Cealalta legata de virsta...
In rest, un text lung, greu si supraincarcat. Mai ales pt. nivelurile(Ooops!) cititorilor de pe aici... Si deloc, da' absolut deloc "senzatzional" avind in vedere ca materialul prezentat nu se adreseaza citusi de putzin ... simtzurilor. Iar ... viagra pt. creierii capului nu s-a fabricat. Inca... Desi la cit de multzi sint "senzorialii" astia, inventatorul ar deveni cel mai bogat om al planetei... Sau nu???...
Un mic sfat: era mai bine sa te "tzii" de comedie, satira si umor, 'nea Victore. Ca, nu-i asa, inainte era mai bine...
Auguri si no offence!...
P.S.: "tz" si "sh" sint foneme ... computeristice de uz personal, o auto ... malitziozitate stilistica in lipsa diacriticelor...

 

!

Senior editor la almanahe. Succesuri la templuri!

 

Draga Victore, Dihorii de ieri, au azi blana de sconsi, cica-ar

fi mai "cool". Dar duhoarea e la fel.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor