Teorie uluitoare: Pamantul este un organism gigantic viu

Vineri, 18 Mai 2012, ora 11:22
12121 citiri
Teorie uluitoare: Pamantul este un organism gigantic viu
Foto: Science Daily

Oamenii de stiinta americani au lansat o teorie surprinzatoare, care ar putea valida ipoteza Gaia: Pamantul este un organism viu, care respira de unul singur. Elementul-cheie al tuturor proceselor de pe Terra este sulful, produs de organismele din oceane.

Este Pamantul cu adevarat un organism viu gigantic, asa cum sustine teoria Gaia? O noua descoperire facuta de cercetatorii de la Universitatea Maryland poate oferi o raspunsul la aceasta intrebare, potrivit Science Daily.

Ipoteza Gaia, formulata pentru prima data de James Lovelock si Lynn Margulis, in anii '70, sustine ca procesele fizice si biologice ale Pamantului sunt legate printr-o forma de autoreglare, formand un sistem de sine statator.

Noutatile publicate recent de catre oamenii de stiinta de la Universitatea Maryland din Statele Unite ofera un instrument de masurare a miscarii sulfului prin intermediul organismelor din oceane, din atmosfera si din sol.

Sulful, al zecelea cel mai intalnit element din Univers, este parte a mai multor compusi organici si anorganici de pe Pamant. El are un rol important atat in schimbarile climatice, cat si in sanatatea organismelor si a ecosistemelor.

"Emisiile de sulfat de dimetil joaca un rol esential in reglarea climei, prin transformarea in aerosoli, care influenteaza echilibrul radiatiilor pe Terra", a spus Oduro Harry, cercetator la Universitatea Maryland.

Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
La mai puțin de un an de la căsătorie, liderul Partidului AUR, George Simion, și soția sa, Ilinca, au devenit părinți. Primul copil al cuplului este un băiat, iar tatăl a ținut să-i...
#Terra organism viu, #Pamant teoria Gaia, #pamant sulf , #descoperire