Terra si Luna au fost lovite de mai multi asteroizi in ultimii 290 milioane de ani

Joi, 17 Ianuarie 2019, ora 21:16
2439 citiri
Terra si Luna au fost lovite de mai multi asteroizi in ultimii 290 milioane de ani

Numarul asteroizilor care au lovit Terra si Luna a crescut pe parcursul ultimilor 290 de milioane de ani, potrivit autorilor unui studiu publicat in revista Science.

Oamenii de stiinta si-au indreptat atentia catre craterele lunare pentru a determina cu o mai mare exactitate numarul de coliziuni cu asteroizi, intrucat Terra si Luna au fost lovite de corpuri ceresti cu aceeasi frecventa de-a lungul timpului, insa craterele de pe satelitul natural al Pamantului nu au suferit apoi avarii substantiale, asa cum s-a intamplat pe planeta noastra.

Pana la aceasta cercetare, oamenii de stiinta au folosit craterele de pe Pamant in studiile lor si datari radiometrice ale rocilor, insa multi dintre cercetatori au presupus ca numeroase cratere timpurii terestre au disparut in timp, din cauza eroziunii si a altor procese telurice.

"A devenit clar ca motivul pentru care Terra are mai putine cratere vechi in cele mai stabile regiuni ale sale consta in faptul ca rata de impact a fost mai mica pana in urma cu 290 de milioane de ani", a explicat William Bottke, coautor al studiului si expert in asteroizi in cadrul Soutwest Research Institute, un centru de cercetare din orasul american San Antonio.

Folosind date termale si imagini colectate de NASA, mai multi cercetatori de la Universitatea Southampton, Universitatea Toronto si Southwest Research Institute au determinat varsta craterelor lunare si au stabilit in urma unor calcule ca rata de impact a crescut de 2,6 ori in ultimii 290 milioane de ani.

"Sa dovedim ca mai putine cratere pe Pamant inseamna mai putine ciocniri - decat pierderea lor prin eroziune - a reprezentat o provocare formidabila", a declarat Thomas Gernon, profesor-asociat in Stiinte ale Pamantului la Universitatea Southampton si coautor al acestui studiu, publicat in revista Science.

Oamenii de stiinta nu pot explica motivul din spatele cresterii ratei de impact, insa au sugerat ca acesta ar putea fi legat de deseurile spatiale rezultate in urma unei coliziuni ample care s-a petrecut in principala centura de asteroizi din Sistemul Solar, aflata intre planetele Marte si Jupiter.

Noul studiu a consolidat, de asemenea, teoria potrivit careia asteroizii au contribuit la extinctiile in masa de pe Terra, in special la disparitia dinozaurilor.

"Este probabil corect sa spunem ca a fost o intalnire cu destinul, in cazul dinozaurilor - disparitia lor era oarecum inevitabila, daca tinem cont de cresterea numarului de roci spatiale de dimensiuni mari care s-au ciocnit cu Terra", a explicat profesorul Thomas Gernon.

Citeste si:
Scandal între PNL și UDMR la Târgu Mureș după ce maghiarii au alocat 80.000 de lei pentru „Turul ciclist al Ținutului Secuiesc”
Scandal între PNL și UDMR la Târgu Mureș după ce maghiarii au alocat 80.000 de lei pentru „Turul ciclist al Ținutului Secuiesc”
La Târgu Mureș s-a iscat un scandal între PNL și UDMR după ce primăria a aprobat acordarea în regim de urgență a 80.000 de lei din buget pentru a organiza „Turul ciclist rutier Zseklerla...
Ce activități au avut „dinozaurii” fiecărui partid din Parlament. Cel mai în vârstă membru este de la AUR
Ce activități au avut „dinozaurii” fiecărui partid din Parlament. Cel mai în vârstă membru este de la AUR
Cel mai în vârstă parlamentar de la USR are doar 55 de ani și o experiență bogată în domeniul apărării, în timp ce, la extrema cealaltă se regăsește un deputat AUR, în vârstă de 72...
Comentarii
ggelu
rank 2
290 de milioane? si mai inainte?