Un mister teribil al istoriei: Cum poate insela stiinta

Luni, 17 Decembrie 2012, ora 08:52
9393 citiri
Un mister teribil al istoriei: Cum poate insela stiinta

Oamenii de stiinta au demontat unul dintre cele mai mari falsuri din domeniul stiintei. "Falsul Piltdown" este una dintre cele mai mari si elaborate pacaleli din intreaga istorie.

In decembrie 1912, paleontologul britanic Arthur Smith Woodward si anticarul amator Charles Dawson au anuntat ca au gasit ramasite uimitoare ale unui om in Piltdown, Anglia, transmite Fox News.

Craniul arata atat ca al unui om, cat si ca al unei maimute. Vechimea oaselor, avansata de acestia, parea de-a dreptul incredibila, adica un milion de ani.

Numele stiintific pe care ei i le-au dat a fost "Eoanthropus dawsoni", un alt nume mai comun al acestor fosile fiind "Omul din Piltdown".

Cei doi barbati au sustinut atunci ca au gasit mai multe obiecte in locul respectiv si in jur, printre care unelte de piatra, mamifere fosilizate si chiar un os de elefant. Unii specialisti au banuit ca era vorba de o "frauda stiintifica", dar nu au lansat acuzatiile imediat.

Dovedirea falsului

Abia in anii '50 s-a dovedit ca totul a fost un fals. Studiile de specialitate au aratat ca fosilele nu erau mai vechi de 50.000 de ani. Dawson si Woodward au afirmat la inceput ca ele aveau un milion de ani. Ei au luat pur si simplu craniul de la un om, iar maxilarul inferior de la un urangutan. In mod misterios, oasele au fost combinate destul de bine, parand unitare.

De-a lungul timpului, 12 suspecti au fost acuzati de acest fals. La unii dintre ei au fost gasite oase prelucrate in vederea falsificarii drept ramasite mult mai vechi. Chiar si celebrul autor Arthur Conan Doyle a fost acuzat de implicare in acest fals celebru.

Din cauza acestei pacaleli stiintifice, oamenii de stiinta au devenit mult mai ezitanti in a recunoaste ulterior veridicitatea unor alte descoperiri de ramasite umane.

Citeste si:
Ce ar avea de pierdut coaliția dacă scoate UDMR-ul de la guvernare. Câtă nevoie reală este de maghiari
Ce ar avea de pierdut coaliția dacă scoate UDMR-ul de la guvernare. Câtă nevoie reală este de maghiari
În ultimele luni UDMR-ul a fost implicat în mai multe scandaluri care i-au determinat pe unii actori din PNL, dar și PSD scoaterea maghiarilor de la guvernare. Cu toate astea, liderii...
Românii vor beneficia și la iarnă de plafonarea și compensarea prețului la energie. Anunțul lui Nicolae Ciucă
Românii vor beneficia și la iarnă de plafonarea și compensarea prețului la energie. Anunțul lui Nicolae Ciucă
Premierul Nicolae Ciucă a anunțat miercuri, 17 august, că măsurile de plafonare şi compensare a preţului la energie vor rămâne active ”în formula necesară protejării cetăţenilor şi...