Un schelet vechi de 13.000 de ani ar putea sa stabileasca originile primilor americani

Duminica, 18 Mai 2014, ora 11:33
1961 citiri
Un schelet vechi de 13.000 de ani ar putea sa stabileasca originile primilor americani

Un schelet vechi de 13.000 de ani, apartinand unei adolescente, a fost gasit de scafandri intr-o pestera subacvatica din Peninsula Yucatan, Mexic. Acest schelet ar putea valida o teorie stiintifica privind originea locuitorilor de pe continetul american.

Ramasitele "Naiei", adolescenta care a trait in urma cu 12.000 - 13.000 de ani, ii vor ajuta pe oamenii de stiinta sa stabileasca originile primilor americani, anunta Gulf News.

Scheletul tinerei si ADN-ul ei ar putea sustine teoria potrivit careia oamenii au ajuns in America prin intermediul unei portiuni de pamant din Asia.

O parte din scheletul fetei a fost descoperita din intamplare in anul 2007 de catre scafandrii care incercau sa realizeze o harta a pesterilor subterane din orasul Tulum, aflat in estul Peninsulei Yucatan. Intr-o zi, au ajuns intr-o camera subterana, un "loc incredibil" si foarte adanc, dupa cum au marturisit si pe care au botezat-o "Hoyo Negro".

Dupa mai mult timp, scafandrii au revenit si au reusit sa gaseasca partea de jos a acestei camere, care are o adancime de 30,5 metri. Au gasit si craniul fetei intr-o margine.

Fata avea 15 sau 16 ani cand a murit in pestera, loc care in acea perioada era uscat, spun cercetatorii. Probabil cauta apa atunci cand a cazut intr-o camera acum 12.000 sau 13.000 de ani. Bazinul fetei era rupt, ceea ce arata ca a cazut de la o distanta mare.

Mai multi oameni de stiinta sustin ca primii americani proveneau din stramosi siberieni care au trait pe o fasie de pamant, numita Beringia, care acum s-a scufundat, ce facea legatura intre Asia si Alaska. Se crede ca acestia au ajuns in America in urma cu 17.000 de ani.

Scheletul fetei este foarte important din acest punct de vedere, pentru ca ADN-ul recuperat de la ea dintr-un molar contine un indicator care se gaseste in prezent in cazul persoanelor native, in special cele din Chile si Argentina. Aceasta semnatura genetica se crede ca apare in randul persoanelor care au trait in Beringia.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#origine americani, #schelet pestera Mexic, #teorii origine primii americani , #descoperire