Un somnifer nou mai eficient. Efecte secundare periculoase?

Duminica, 09 Iunie 2013, ora 09:37
32920 citiri
Un somnifer nou mai eficient. Efecte secundare periculoase?
Foto: Psychomedia

Un comitet consultativ a recomandat Agentiei americane de medicamente Food and Drug Administration (FDA) sa autorizeze introducerea pe piata a somniferului Suvorexant, produs de laboratorul american Merck.

Suvorexant este primul medicament dintr-o noua clasa de somnifere. In general, FDA sustine recomandarile grupurilor consultative.

Somniferele actuale, au reamintit membrii comitetului, nu sunt eficente pentru toti pacientii. Mai multe benzodiazepine si hipnotice, ca zolpidem (Stilnox) si zopiclona (Imovane) au o durata scurta de actiune, deci somnul nu este suficient, noteaza Pscychomedia

Modul de actionare al somniferului suvorexant este diferit de cel al somniferelor disponibile in prezent. In timp ce acestea din urma actioneaza asupra mecanismului de inducere a somnului, medicamentul nou intervine asupra mecanismelor de veghe.

El inhiba acttivitatea orexinei, un neurotransmitator excitant care joaca un rol important in mentinerea starii de veghe. Suvorexant actioneaza ca antagonist al receptorilor OX1R si OX2R, blocand astfel legatura dintre orexina A si B cu acesti receptori.

Totusi, membrii comitetului si-au exprimat ingrijorarea cu privire la posibile efecte secundare:

-O somnolenta diurna ce creste odata cu doza folosita si care poate perturba activitatea conducatorilor auto.

-Idei de suicid. Printre participantii tratati cu un placebo, 0,1% aveau idei suicidare, 0,2% cei care primeau doze mici de suvorexant si 0,7% era procentul pentru cei carora li se administrau doze mari.

-Narcolepsia, asociata cu scaderea nivelului de orexina. Dupa FDA, cel putin un caz de cataplexie a fost observat. Persoana avea "o slabiciune a genunchilor cand radea". Cataplexia mai putin severa poate fi "usor neglijata", dupa cum subliniaza dr. Ronald Farkas.

-Efect care dureaza mai mult timp la femeile obeze. Medicamentul fiind metabolizat mai lent la femei si la obeze, este posibi ca ele sa-l elimine mai greu decat barbatii cu exces de grutate.

-Colesterolul. S-ar parea ca exista o relatie de dependenta de doza intre Suvorexant si colesterol.

-Interactiuni medicamentoase. Ingrijorarile sunt legate si de faptul ca exista putine informatii asupra impactului comorbiditatilor si asociatiile medicamentoase.

In ianuarie a.c., FDA a solicitat reducerea dozelor recomandate de zolpidem (Ambien, Stilnox, Sublinox), motivand ca prezinta riscuri mai ales pentru conducatorii auto.

In ceea ce priveste suvorexant, somniferul ramane in corp mai multa vreme (cam de sase ori mai mult fata de alte hipnotice). De aceea, ar trebui intrerupt cu 2-3 zile inainte de a merge la volanul unei masini, afirma dr. Sammy Almashat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciolacu laudă candidatura lui Firea la primărie: "Este cea mai bună alegere pentru bucureștenii care își doresc mai puțin spectacol"
Ciolacu laudă candidatura lui Firea la primărie: "Este cea mai bună alegere pentru bucureștenii care își doresc mai puțin spectacol"
După decizia luată în coaliția PSD-PNL de a retrage sprijinul pentru candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la primăria Capitalei, Marcel Ciolacu o prezintă pe Gabriela Firea ca cea mai bună...
Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Klaus Iohannis a răspuns marţi, 23 aprilie, de ce s-a deplasat în Coreea de Sud cu un avion de lux în timp ce miniştrii au mers cu un avion de linie, precizând că a venit într-o deplasare...
#somnifer suvorexant, #suvorexant autorizatie FDA, #efecte secundare suvorexant , #descoperire