Uriase zacaminte de metale rare, pe fundul oceanului

Luni, 04 Iulie 2011, ora 16:30
4075 citiri
Uriase zacaminte de metale rare, pe fundul oceanului
Foto: informatiiauto

Oamenii de stiinta japonezi au gasit uriase zacaminte de metale rare pe fundul Oceanului Pacific, in regiunea insulelor Hawaii si Tahiti. Metalele rare intra in componenta produselor de inalta tehnologie, din industria auto, aviatica sau electronica.

Cercetatorii japonezi spun ca au descoperit depozite uriase de pamant care contin metale rare, utilizate in special in industria hi-tech, pe fundul Oceanului Pacific, informeaza BBC. Geologii estimeaza ca exista aproximativ 100 de miliarde de tone de metale rare in noroiul de pe fundul Oceanului Pacific.

In prezent, China detine 97% din productia mondiala de metale rare, provenite din prelucrarea pamantului.

Analistii considera ca descoperirea din Pacific ar putea fi o provocare pentru dominatia Chinei, daca recuperarea acestor metale de pe fundul oceanului se dovedeste a fi eficienta din punct de vedere economic.

Revista britanica Nature Geoscience a comunicat faptul ca o echipa de cercetatori condusa de Yasuhiro Kato, profesor de stiinta pamantului la Universitatea din Tokyo, a gasit aceste metale in noroiul de pe fundul oceanului, in 78 de zone.

"Depozitele de pamant au o concentratie mare de metale rare. Doar un singur kilometru patrat dintr-un depozit ar fi in masura sa ofere o cincime din consumul anual actual", a declarat Yasuhiro Kato.

Mineralele au fost gasite la adancimi variind intre 3.500 - 6.000 de metri. O treime din aceste depozite contin bogate zacaminte de metale rare. Aceste depozite sunt situate in apele internationale, in estul si vestul insulei Hawaii, dar si in estul insulei Tahiti, in Polinezia Franceza.

Se estimeaza ca aceste metale rare sunt cuprinse in depozite de 80 - 100 de miliarde de tone. US Geological Survey a estimat ca rezervele mondiale actuale sunt doar de 110 milioane de tone si se gasesc in special in China, Rusia, in tari din fostul bloc sovietic si in Statele Unite.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#descoperire metale rare pacific, #zacaminte metale rare, #metale rare hawaii tahiti , #descoperire