Verdictul academicienilor este uluitor: Papirusul privind sotia lui Iisus nu e fals

Joi, 10 Aprilie 2014, ora 17:03
12668 citiri
Verdictul academicienilor este uluitor: Papirusul privind sotia lui Iisus nu e fals

In 2012, Karen L. King de la Universitatea Harvard a descoperit un papirus ce poate rasturna istoria crestinismului. Acesta contine fragmentul: "Iisus le-a spus: sotia mea...". Acum, academicienii au dat verdictul in privinta sa: nu este un fals.

Fragmentul de papirus a fost analizat de catre profesori in inginerie electrica, chimie si biologie de la Universitatile Columbia, Harvard si Massachusetts Institute of Tehnology (MIT) din Statele Unite, potrivit NY Times.

Rezultatele testului nu dovedesc faptul ca Iisus Hristos a avut o sotie sau discipoli care au fost femei, numai ca acesta este mai probabil un fragment dintr-un manuscris vechi decat un fals, au cazut de acord savantii.

Ce spun academicienii despre papirusul care afirma ca Iisus a fost casatorit?

Karen L. King, istoricul de la Harvard Divinity School a spus tot timpul ca papirusul nu ar trebui privit ca o dovada ca Iisus a fost casatorit, doar ca primii crestini au discutat in mod activ despre celibat, sex, casatorie si ucenicie.

"Cand toate dovezile indica o directie, asta nu inseamna ca reprezinta 100%, dar istoria nu este un loc unde procentul de 100% este un lucru comun", a explicat dr. King.

Karen King a prezentat fragmentul papirusului descoperit in luna septembrie 2012, in cadrul unei conferinte desfasurate la Roma, insa ea a fost asediata de critici, deoarece continutul acestuia era controversat.

Papirusul denumit "sotia lui Iisus" a fost analizat la Universitatea Columbia, folosindu-se spectroscopia micro-Raman pentru a determina compozitia chimica a cernelii.

"Cerneala neagra de pe acest fragment a fost perfect in concordanta cu alte 35 sau 40 de manuscrise pe care le-am testat", ele datand dintre anii 400 i.Hr. si 700-800 d.Hr., a declarat James T. Yardley, profesor de inginerie electrica.

De asemenea, la Centrul pentru stiinta materialelor si inginerie din cadrul MIT profesorul Timothy M. Swager a utilizat spectroscopia in infrarosu pentru a stabili daca cerneala prezinta vreo variatie sau inconsistenta.

"Cel mai important lucru a fost sa vedem, daca cineva a falsificat aceasta? Nu exista absolut nicio dovada in acest sens. Ar fi fost extrem de dificil, daca nu imposibil", a declarat Swager.

Citeste si:
Şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, primită la Palatul Cotroceni
Şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, primită la Palatul Cotroceni
Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a fost primită, luni, la Palatul Cotroceni, de preşedintele Klaus Iohannis, cei doi oficiali având convorbiri tete-a-tete. În...
Ipocrizia lui Cîțu: Atacă USR PLUS referitor la moțiunea de cenzură, dar lasă ușa deschisă pentru negocieri cu PSD și AUR
Ipocrizia lui Cîțu: Atacă USR PLUS referitor la moțiunea de cenzură, dar lasă ușa deschisă pentru negocieri cu PSD și AUR
Încă de când USR PLUS a anunțat că depune moțiune de cenzură împotriva guvernului Cîțu alături de AUR, premierul Florin Cîțu și președintele Klaus Iohannis au criticat vehement...
Sursa: Ziare.com
Comentarii