Verifică sănătatea inimii în doar 60 de secunde : Testul scărilor propus de doctori VIDEO

Joi, 18 Noiembrie 2021, ora 05:15
18987 citiri
Verifică sănătatea inimii în doar 60 de secunde : Testul scărilor propus de doctori VIDEO
Sănătatea inimii testată în doar un minut FOTO: Healt Europe

Cercetătorii de la Societatea Europeană de cardiologie (ESC) au efectuat un studiu pe 165 de voluntari care au avut sau au fost suspecți de o boală coronariană, ce provoacă dureri în piept sau dificultăți de respirație. Medicii i-au verificat pe pacienți, printre altele, cu o metodă simplă - ”testul scărilor” - care constă în urcarea a patru etaje (60 de trepte) fără oprire, iar la cei care au înregistrat un timp de 45 de secunde au constatat că au o inima sănătoasă.

Urcarea unei scări impune o solicitare considerabilă pentru inimă, motiv pentru care unii cardiologi folosesc acest tip de verificare, pentru a evalua starea de sănătate a inimii pacienților, de decenii, potrivit ZME Science.

Medicii le-au cerut voluntarilor să se deplaseze pe o bandă de alergare, intensitatea crescând treptat și până la epuizare. Acest studiu inițial a permis cercetătorilor să calculeze capacitatea de efort a fiecărei persoane, măsurată prin ”echivalentul metabolic” (MET).

Activitatea fizică intensă, cum ar fi urcatul scărilor, crește cererea de sânge și oxigen la extremitățile corpului. Organismul face față acestei cerințe prin mărirea debitului de sânge, pe care inima îl pompează, lucru care se poate întâmpla în două moduri: fie prin creșterea ritmului cu care pompează sângele ori prin mărirea cantității de sânge din ventriculul stâng.

Pacienții din studiul realizat de ESC au fost supuși după alergarea pe bandă și după o pauză de odihnă, unui test de urcare a patru etaje, cu 60 de scări, fără oprire, dar nu în ritm de alergare. Timpul necesar fiecăruia de a termina testul a fost comparat cu nivelul MET.

Astfel, medicii au constatat că participanții care au urcat scările în mai puțin de 45 de secunde, aveau valoarea MET între 9 și 10. Analizele au arătat că nivelul 10 la MET, din timpul exercițiilor fizice, este legat de o rată scăzută a mortalității (mai puțin de 1% într-un an și de 10% în 10 ani).

Descoperire de mare importanță a doctorilor: Ora la care să te culci pentru a reduce considerabil riscul bolilor de inimă

În schimb, cei cărora le-a luat 1,5 minute urcatul scărilor, s-au încadrat la o valoare mai mică de 8 pentru MET, ceea ce este asociat cu o rată a mortalității de 2-4% pe an sau 30% în 10 ani.

Medicii au descoperit că 58% dintre pacienții cărora le-a luat 1,5 minute sau mai mult realizarea testului, aveau o funcție anormală a inimii. ”Testul scărilor este o modalitate ușoară de a vă verifica sănătatea inimii. Dacă îți ia mai mult de un minut și jumătate pentru a urca patru etaje, sănătatea ta nu este optimă și ar fi bine să consulți un doctor”, a spus medicul Jesus Peteiro de la Spitalul Universitar din La Coruna, Spania.

Descoperire importantă a medicilor: Alimentul minune ce reduce mult riscul bolilor de inimă

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#sanatatea inimii, #boli cardiovasculare, #boli cardiovasculare sfaturi, #test sanatate, #testare inima, #control inima , #descoperire