Vrei sa asculti cea mai veche piesa muzicala din lume? (Audio)

Sambata, 12 Iulie 2014, ora 14:37
9782 citiri
Vrei sa asculti cea mai veche piesa muzicala din lume? (Audio)
Foto:maxisciences.com

Arheologii au identificat gravata pe o tableta de argila gasita in situl Ugarit din Siria o piesa muzicala considerata a fi cea mai veche din lume. Specialistii spun ca tablita ar avea 3.400 de ani.

Insemnele au fost descifrate apoi transpuse in format muzical, demonstrandu-se astfel existenta unei teorii muzicale avansate si a unei game de sapte tonuri, anterioara grecilor, relateaza maxisciences.com.

Astazi, cu siguranta ca aceasta bucata muzicala nu ar intra in top 50, comenteaza sursa citata, dar probabil ca in urma cu aproape 3.500 de ani se bucura de popularitate.

Cea mai veche piesa muzicala din lume a fost transformata in format midi de cercetatori si poate fi ascultata pe site-ul Open Culture, incepand din data de 8 iulie.

Toata povestea a inceput prin anii '50, cand arheologii francezi au descoperit o serie de tablite de argile in situl sirian Ugarit. Artefactele datau din secolul XIV inainte de Hristos si erau scrise in hurita, o limba moarta. Printre ele, cercetatorii au gasit si un imn estimat la 3.400 de ani vechime, un adevarat record.

Profesoara Anne Draffkorn Kilmer, de la Unversitatea din California, a lucrat indelung pentru a readuce la viata aceasta piesa muzicala, impreuna cu muzicologul belgian Marcelle Duchesne-Guillemin.

Notele sunt foarte bine inscriptionate, dar nu acelasi lucru se poate spune despre tempo si ritm, ceea ce lasa o larga marja de interpretare celor care vor sa interpreteze aceasta melodie.

De altfel, exista mai multe versiuni care sunt propuse spre ascultare.

Piesa muzicala publicata online este aranjata in format electronic midi, foarte practic pentru ascultarea pe calculator.

Arheologii spun ca este vorba despre un imn dedicat lui Nikkal, sotia zeului lunii, Yarikh, fiind acompaniat de un text in care se vorbeste despre tristetea unei famei care nu poate avea copii.

Le plus ancien morceau de musique du monde par Gentside Decouverte

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#cea mai veche melodie, #cea mai veche piesa muzicala , #descoperire
Comentarii
Poza CH 1291
CH 1291
rank 5
Are citeva fragmente care seamana cu Oda Bucuriei...