Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

10 mituri despre Evul Mediu intunecat

Sambata, 06 Februarie 2010, ora 15:32
15892 citiri
10 mituri despre Evul Mediu intunecat
foto: Live Science

Istoricii sustin ca Evul Mediu nu a fost nicidecum cea mai intunecata perioada a omenirii, in care legea lipsea cu desavarsire iar oamenii erau arsi pe rug, ucisi si torturati, dupa bunul plac al unor conducatori nemilosi, asa cum arata multe romane si filme ale epocii noastre.

O analiza succinta a catorva izvoare istorice, prezente chiar si in manualele scolare, arata ca atrocitatile atribuite Evului Mediu (500-1500 d.Hr.) au fost comise de fapt mai tarziu, mult mai apropae de zilele noastre decat ne-ar placea sa recunoastem, arata LiveScience.

In Evul Mediu erai aruncat imediat in inchisoare

In realitate, cele mai multe comunitati medievale aveau un judecator in fata caruia erau adusi infractorii, chiar daca audierile durau atunci cel mult o jumatate de ora. Judecatorul le putea pune cateva intrebari, daca considera de cuviinta, iar acuzatii aveau dreptul sa se apere, inainte de a fi aruncati in inchisoare.

Legea si responsabilitatea lipseau cu desavarsire

Istoricii sustin ca primele comunitati medievale erau chiar mai unite decat cele din ziua de astazi. Daca un satean era talharit sau furat, intreaga comunitate pornea in cautarea faptasului si nu se lasa pana victimei nu i se facea dreptate. In caz contrar, toti satenii ar fi fost considerati responsabili pentru fapta comisa.

Biserica abia astepta sa te arda pe rug

Ofensele religioase erau considerate delicte serioase, iar fiecare biserica avea propriul sau tribunal care judeca toate plangerile si sesizarile, de la chiulul de la slujba, pana la erezie. Cu toate acestea, biserica reprezenta si un loc in care delincventii se puteau adaposti de bratul legii, reusind de multe ori sa scape de pedepse.

Te puteai ascunde la nesfarsit

Cu toate acestea, savarsirea unor noi abateri te arunca rapid in bratele legii. Infractiunile usoare nu se pedepseau insa cu inchisoarea sau moartea, cum ne arata filmele holywoodiene. Recidivistii erau pur si simplu dati afara din oras si nu mai aveau voie sa se intoarca.

Erai executat pentru cele mai mici delicte

Tot in productiile cinematografice vedem cum executiile in pietele publice erau extrem de comune, delectand masele insetate de sange cu o frecventa aproape zilnica. In realitate, numai faptele foarte grave, suficient de rare, cum ar fi crima, tradarea sau incendierea, erau pedepsite cu moartea. Cea mai intalnita metoda de executie era spanzurarea.

Decapitarile erau atractia zilei

In acelasi timp, decapitarile erau rezervate, in special, capetelor incoronate si nobililor, fiind considerate mijloace de executie mult mai rapide si mai putin dureroase. Cei care benefciau de acest privilegiu erau acuzati, de obicei, de tradare, iar executiile aveau loc in interiorul castelului, nicidecum in piata publica. Decapitarile publice au avut loc abia in timpul Revolutiei Franceze (1789-1795), cand ghilotinele au inceput sa taie fara oprire.

Regele nu respecta nicio lege

Cu toate ca nobilimea se bucura de o multime de drepturi si privilegii, in cele mai multe tari europene existau legi ce ii impiedicau pe conducatori sa isi faca complet de cap.

In Marea Britanie, de exemplu, in timpul regelui Ioan Fara de Tara, a fost emisa Magna Carta Libertatum (Marea Carta a Libertatilor, 1215), care urmarea ingradirea puterii regelui si, prin aceasta, eliminarea abuzurilor comise de monarh sau de reprezentantii sai, precum si garantarea unui numar de drepturi pentru toti cetatenii.

Cele mai socante metode de tortura din epoca medievala

Vrajitoarele erau arse pe rug

Desi cateva vrajitoare au fost cu siguranta arse pe rug si in Evul Mediu, aceasta practica a atins apogeul abia in perioada Reformei, incepand cu anul 1550. Dar chiar si atunci, vrajitoarele erau de cele mai multe ori spanzurate.

Taiatul membrelor era la ordinea zilei

Mutilarile erau folosite, de fapt, extrem de rar, in special in marile orase, cum ar fi Londra, doar pentru delicte extrem de grave. Oamenii legii ii amenintau frecvent pe infractori cu aceasta pedeapsa, insa doar de putine ori chiar ajungeau sa le taie vreo ureche sau mana.

Se folosea tortura prin intindere

In realitate, tortura prin intindere sau alte metode diabolice a inceput sa fie folosita abia in ultimii ani ai secolului al XV-lea si in perioada zbuciumata ce a urmat, cand regina Elisabeta I a Angliei si alti monarhi europeni au inceput sa scape de oponentii religiosi.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#tortura medievala, #Evul Mediu intunecat, #mijloace tortura medievala , #experiment