13 lucruri despre vineri, 13

Vineri, 13 Februarie 2009, ora 07:58
5596 citiri
13 lucruri despre vineri, 13
Foto: Blazingangles.net

Ziua de marti se spune ca este cu ghinion. Romanii spun ca marti sunt trei ceasuri rele, iar planurile mari trebuie amanate pentru miercuri. Cei mai multi dintre noi au aceeasi superstitie legata de ziua de vineri, 13.

Livescience.com a alcatuit o lista cu 13 lucruri pe care nu le stiai despre vineri, 13 si care ar putea sa iti schimbe sau sa confirme parerea despre ghinionul acestei zile.

Nava britanica Friday the 13th a plecat in prima sa calatorie pe mare intr-o zi de vineri, 13. Din acel moment nava a disparut, iar nimeni nu stie nimic de ea.

Misiunea ratata a navetei spatiale Apolo 13, lansata la orele 13:13, pe 11 aprilie 1970 este considerata si ea o intamplare nefericita care a avut la baza cifra 13.

Explozia rezervorului de oxigen a navetei a avut loc pe 13 aprilie, iar oamenii de stiinta au insumat data lansarii si au obtinut din nou aceeasi cifra, urmarita de ghinion.

Exista spitale in intreaga lume care nu au nici un salon cu numarul 13.

Frica pentru ziua de vineri, 13, este o fobie, denumita de stiinta triskaidekafobia.

Fundasul de fotbal american Dan Marino, care a purtat tricoul cu numarul 13, a fost considerat cel mai bun jucator de fotbal al tuturor timpurilor. Numarul 13 de pe tricou i-a adus si o infrangere celebra, in 1985, cu 38-16 in Super Bowl.

Celebrul hot Butch Cassidy, care jefuia trenurile si bancile, s-a nascut intr-o zi de vineri, 13 aprilie 1866. In aceeasi zi s-a nascut si Fidel Castro, dar in anul 1926.

Fostul presedinte Franklin D. Roosevelt nu a calatorit niciodata intr-o zi de vineri, 13. Mai mult, el nu a invitat 13 oaspeti la masa niciodata si nici nu a organizat vreun festin in aceasta zi.

Istoria a consemnat frica pe care atat Napoleon cat si Herbert Hoover au avut-o pentru cifra 13 si au evitat-o atat cat au putut.

La Paris, nici un colectiv de chelneri nu numara 13 angajati. Intotdeauna sunt fie 12, fie 14.

Scriitorul Mark Twain a fost invitat la o cina impreuna cu alte 12 persoane. El a povestit apropiatilor sai a doua zi ca a fost o seara cu ghinion pentru ca gazdele au avut doar 12 meniuri.

Cel de-al 28-lea presedinte al Statelor Unite, Woodrow Wilson, a spus ca numarul sa norocos este 13. Intr-o zi de vineri, 13, el a suferit un infarct si a fost la un pas de moarte in timp ce se afla intr-o vizita in Franta.

Potrivit numerologilor, numarul 13 aduce ghinion pentru ca s-a aflat intotdeauna in umbra celebrului 12. El si-a castigat faima denumind cele 12 luni ale anului, 12 semne zodiacale, 12 Zei ai Olimpului, 12 minuni ale lui Hercule sau tot atatia apostoli ai lui Isus.

Sigiliul de pe spatele bancnotei de un dolar este format dintr-o piramida de 13 nivele. Stelele de deasupra capului vulturului de pe aceeasi bancota sunt si ele tot 13 la numar.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#vineri, #traditie, #origini, #13, #ghinion , #experiment